tirsdag 26. juni 2018

Lungebetennelse uten hoste

Et av de vanligste symptomene på mykoplasmainfeksjon er plagsom tørrhoste, det vil si hoste uten oppspytt. Sykdommen skiller seg også fra vanlig lungebetennelse ved at den utvikler seg langsommere og har et mer langtrukket forløp. Den medfører ofte hodepine, sår hals, heshet og som regel bare beskjeden feber. Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy.


Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Hos eldre personer begynner lungebetennelsen ofte langsommere enn hos yngre personer, og symptomene kan virke mildere. Hoste og feber kan mangle.


Lungebetennelse - hva er tegnene? Hva er lungebetennelse ? Betennelse i lungene kan skyldes både bakterier og virus. Skyldes lungebetennelsen en bakterieinfeksjon, kan det behandles med antibiotika. I går var jeg hos legen og fikk vite at jeg har lungebetennelse. Men jeg hoster ikke, virker mer som en kraftig forkjølelse.


Sover dårlig pga kaldsvetting og plutselig kjempe varm. Er utslitt om dagen. Men er det vanlig og ikke hoste når man har fått konstantert lungebetennelse ? Her får du vite mer om de lumske symptomene og får tips til å holde lungebetennelse på avstan hvis du ennå ikke har fått det. Oppspyttet fra de nedre luftveiene vil ofte være gult eller grønt i forbindelse med bakteriell lungebetennelse.


Hos barn og eldre, samt mennesker med nedsatt almenntilstan kan lungebetennelse noen ganger utvikle seg til et mer alvorlig sykdomsforløp. Kan man ha lungebetennelse uten å ha hoste i det hele tatt? Vanlige symptomene er hoste , feber og tung pust.


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.


Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Gode råd ved lungebetennelse. Væske bidrar til å løse opp slim, slik at det blir lettere å hoste det opp. Svært alvorlig syke barn kan ha vansker med å spise og drikke og kan som følge av det miste bevisstheten, miste kroppsvarme, få betennelse i blodet og i mange av kroppens organer, også kalt sepsis og toksisk sjokk. Man har gjerne tørrhoste uten at det kommer noe opp når man hoster, sier hun.


Lungebetennelse uten hoste

Som oftest skyldes bronkitt et virus. Definisjonsmessig har man akutt bronkitt dersom man hoster mer enn fem dager som beskrevet over, sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennsmedisin. Anstrengelse øker pustehastigheten og hvis du har hoste vil den forverres. Man ser ofte at en uskyldig øvre luftveisinfeksjon utvikler seg til lungebetennelse. Hvis du er plaget av hoste kan du bruke hostemedisin.


Mulige symptomer er hoste , grønt oppspytt, feber, smerter i brystet, redusert allmenntilstan rask puls, rask pustefrekvens og tungpust. Viser et varierende forløp fra lett sykdom til alvorlig forløp. Man bør også utelukke en bakteriell infeksjon og sjekke at tilstanden ikke har flyttet seg helt ned i nedre luftveier og blitt en lungebetennelse , sier Høegh Henrichsen. Hvile, drikk mye, paracet mot eventuelle smerter og feber.


Lungebetennelse uten hoste

Og legen har førstehånds kjennskap til Mycoplasma-bakterien, for han er faktisk angrepet selv. Jeg er syk på tredje uka og sliter med plagsomme hostekuler som følge av lungebetennelsen. Fra det startet og frem til antibiotikan ble gitt meg så ble jeg gradvis dårligere, sov dårlig pga hoste og kunne ikke gå opp ei trapp eller ut i bilen på en vindfull dag uten å slite med pusten - dessuten tror jeg det kan være sånn at jo lengre man går med betennelsen jo lengre tid tar det å bli kvitt den. Symptombildet varierer med alder og agens (se under).


Smerter i brystet, gjerne med forverring i bestemte stillinger og ved hoste eller dyp inspirasjon. Eventuelt forvirring eller fall, spesielt hos eldre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg