mandag 11. februar 2019

Barn av psykisk syke foreldre

Norges største magasinvarehus. Se våre aktuelle tilbud og bestill i dag! Barn med psykisk syke foreldre. Det er vanskelig å etablere indre trygghet, solid selvfølelse, nyanserte forståelser av seg selv og verden i et klima hvor psykiske lidelser tar mye av plassen.


Foreldres psykiske lidelser eller rusmiddelproblemer kan oppleves som vondt og belastende for barn. Samtidig kan foreldre føle skyld med hensyn til barnas situasjon.

Det er heldigvis mye familien kan gjøre for at barna både skal få det bedre og forstå mer av hva som skjer. Foreldre med psykiske lidelser er like glade i barna sine som andre foreldre , men i perioder er de så syke at det kan være vanskelig for dem å gi barna god omsorg. De bekymrer seg for om foreldrene skal skade seg selv eller dem, om foreldrene skal bli syke (igjen) og om de selv skal bli syke. Foreldre får ofte skyldfølelse når barn blir psykisk syke Når barn og unge utvikler psykiske vansker er det utfordrende å være foreldre.


Ut fra et foreldreperspektiv skrev Bente Hasle en doktorgradsavhandling om denne vanskelige rollen, og betydningen av foreldrekjærligheten. Mennesker med psykiske lidelser har til alle tider også vært foreldre , men først i de senere år er hjelpeapparat og nettverk blitt oppmerksomme på at barna deres har særskilte behov. Prosjekt Morilds mål er å skape et bedre liv for barn med psykisk syke foreldre. Informasjonen vi har innhentet viser at det gjøres en stor innsats fra enkeltpersoner, organisasjoner og ved utvalgte fagmiljøer.


På tross av dette er hjelpen til barn med foreldre med psykiske lidelser på langt nær tilfredsstillende her i landet.

Hovedinntrykket er at den heller virker tilfeldig, uforutsigbar og fragmentarisk. Imidlertid skiller foreldre med barn under år seg fra andre voksne. For eksempel tilhører de en bestemt aldersgruppe, og psykisk friske får flere barn enn psykisk syke.


Ansatte i Psykisk helsevern får nå også økt opp-læring i hvordan hjelpe barn som pårørende. Når det gjelder barn hvis syke foreldre ikke er i behandling, er vi mer bekymret. Hvordan man fanger opp disse barna er nok en større utfordring enn de barna vi møter gjennom foreldrenes behandling.


Helsepersonell har nå plikt til å bidra til at barn og unge under år blir ivaretatt som pårørende. Mange barn og ungdommer som har foreldre som er psykisk syke forteller at situasjonen rundt familien ofte er en stor hemmelighet, som man for alt i verden prøver å skjule for andre. Kanskje vet alle i familien at noe er vanskelig, men man snakker ikke høyt om det.


Noen har sammenlignet det å ha foreldre som er psykisk syke med å ha en stor rosa elefant i rommet. Pårørende kan gi så mye omsorg at de blir syke og kan trenge hjelp selv. Det er også viktig å ta vare på barn som er pårørende. Les også: To av fem barn har psykisk syke foreldre. Jeg blir glad av bare av en normal samtale med mamma jeg.


Når hun sier at hun bryr seg. Mange av de psykisk syke foreldrene har forholdsvis milde lidelser som plager dem, men som ikke går ut over barna. Temaet for denne oppgaven er barn av psykisk syke foreldre.


Dette er barn som i mange år har vært ”usynlige” og der behandling av den voksne ofte har gått på bekostning av barnets helse og utvikling. I denne rapporten er det gjort beregninger av hvor mange barn som har én eller to foreldre med psykiske lidelser eller som misbruker alkohol.

Grunnlaget for beregningene er norske undersøkelser hvor man har intervjuet representative utvalg av befolkningen med strukturerte intervjuer om psykiske lidelser og alkoholmisbruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg