tirsdag 5. februar 2019

Permanente tenner

Før en permanent tann frembryter har tannen utviklet seg i kjeven i 6-år. Etter en løs melketann har falt ut, kan der gå noen måneder før den permanente tann kommer til syne. Nedenfor er en oversikt over hvilke tenner som frembrytes først og når: Fortenner i underkjeven: 5. En permanent tann kan vokse ut noen dager etter at melketannen har løsnet, men det kan også ta flere måneder.


Når en melketann løsner av seg selv kan man nesten alltid se eller kjenne den permanente tannen i tannkjøttet. Istedet for de melketennene skal barnet i de fleste tilfeller nå få hele permanente tenner.

Det anlegges normalt permanente tenner. Bortsett fra de fire visdomstennene bryter tennene vanligvis frem fra femårsalder til 14-årsalder. Melketennene blir etter hvert erstattet av permanente tenner fra års alder. Alle tennene er vanligvis på plass omkring års alder.


De permanente tennene omfatter fire fortenner, to hjørnetenner, fire premolarer og seks molarer i henholdsvis overkjeven og underkjeven. Det vil si totalt tenner. Antallet affiserte tenner hos den enkelte pasient varierer (12).


De første permanente molarene og incisivene i overkjeven er hyppigere affisert enn molarene og incisivene i underkjeven (12). Desto flere permanente molarer som er rammet, desto større er sannsynligheten for at incisivene er rammet (12).

Melketannsettet består av tenner og de første bryter som regel fram i 6-måneders alder. Et fullt permanent tannsett består av tenner og noen får i tillegg visdomstenner. Utviklingsforstyrrelser ble registrert på 1permanente tenner.


Tabell viser at av 3primære tenner med periodontalskade hadde av etterfølgende permanente tenner en emaljeutviklingsforstyrrelse som mest sannsynlig var forårsaket av traumet, mens en tilsvarende andel, ( ), hadde utviklingsforstyrrelser av andre årsaker. Derfor er det viktig å passe og pleie sine tenner så den lengste levetid kan opprettholdes. Du kan lese mer om opprettholdelse av god munnhygiene her. Dine tenner forandrer seg i takt med at du blir eldre, hvor faktorer som kost, røyking, kaffe, vin mm. Er med til å sette spor på dine tenner.


Manglende permanente tenner er et vanlig problem (ca ) i den norske befolkningen. Vi kjenner ikke mekanismene som fører til at tenner ikke dannes, men vi ser at de fleste avvikene er familiære. Noen familier rammes hardt og har store behandlingsbehov. Les også: Hvorfor skifter vi tenner ? Kan bevare melketenner.


Et behandlingsalternativ som viste seg å ha god effekt, var å prøve å beholde flest mulig melketenner. Personer med agenesi har nemlig ofte melketennene lenger enn det som er vanlig, da det ikke er noen permanente tenner som skal overta plassen. Totalt dannes varige tenner og noen får i tillegg visdomstenner.


Taggete tenner Både melketenner og permanente tenner er taggete når de bryter fram. Taggene pleier å være spesielt tydelige på de permanente tennene , men slites ofte ned etter en stund.

Vanlige problemer Det er vanlig med melketenner som sitter igjen for lenge. Definisjoner Erupsjon er definert som kontinuerlige prosesser, aksialt eller okklusalt hos en tann under utvikling fra kjeven, frem til dens funksjonelle posisjon i tannbuen5. Dersom det går lang tid fra en tann kommer på én side av kjeven og til dens ”parhest” på den andre siden av kjeven dukker opp, bør du rådføre deg med en tannlege.


Normalt er alle tennene på plass i 18-årsalderen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg