torsdag 28. februar 2019

Sykdommer i sentralnervesystemet

Læren om nervesykdommer betegnes nevrologi, og en nevrolog er en lege som er spesialist i nervesykdommer. Nervesykdommer kan ha mange årsaker, for eksempel forgiftninger, infeksjoner eller svulster. Nervesystemet er, i likhet med andre organsystemer, utsatt for sykdommer og skader. Noen er genetisk betinget, mens andre skyldes livsstil.


Det er ikke alltid lett å avgjøre om det er arv eller miljø.

Denne kategorien har følgende underkategorier, av totalt 4. Sjeldne fremadskridende sykdommer som rammer sentralnervesystemet tilhører gruppen medfødte metabolske sykdommer. Det finnes flere hundre slike sykdommer. Nevrologiske sykdommer omfatter et vidt spekter av tilstander, mange av dem alvorlige og til dels invalidiserende. Noen av sykdommene er relativt vanlige, slik som migrene og andre former for hodepine, mens andre er svært sjeldne og kun forekommer hos noen få pasienter per år i Norge. Livslengden er normal eller litt forkortet.


Ved type den alvorligste formen av Gauchers sykdom starter symptomene allerede i spedbarnsalder, og er raskt fremadskridende. Sentralnervesystemet er angrepst i tillegg til elver og milt.

De fleste har en svært forkortet. Ved sykdom som årsak er det beste å behandle sykdommen som er årsaken. For eksempel ved diabetes vil et godt kontrollert blodsukker hjelpe. Han forteller også at nevropatiske smerter kan gi seg av seg selv. Mange ganger varer det en stund før det dabber av og gir seg.


For å forstå dette må man forstå hva nevropatisk smerte skyldes. Lær deg også FAST-regelen. Ryggradskanalen er relativt trang, og med begrenset plass. Dermed vil selv små ryggmargssvulster kunne gi alvorlige symptomer, i form av: lokale smerter i ryggsøylen (ryggsmerte eller nakkesmerte). Vi er født med et bestemt antall nerveceller.


Den er veldig kompleks, og består av et uendelig antall nerveceller som kan formidle millioner av nerveimpulser hvert sekund. Hjernen er hovedorganet i sentralnervesystemet. Forekomst av svulster i sentralnervesystemet. I Norge diagnostiseres det årlig ca 1. Mange av svulstene er godartede og medfører en veldig god prognose.


Risikoen for å få svulst i sentralnervesystemet øker med økende alder, og når en topp rundt års.

Behandling av demyeliniserende sykdom er avhengig av type sykdom og alvorlighetsgra refererer til lange og komplekse prosesser. I tillegg til narkotikabehandling er pasienten foreskrevet en diett, anbefaler streng overholdelse av dagen, søvn og våkenhet, gjennomgår regelmessig en massasjekurs og praktiserer fysioterapi. Dette er et system som kan sette i gang autoimmune sykdommer , som er en stor gruppe sykdommer der immunsystemet angriper sine egne friske celler i kroppen. Ved å sende signaler til hverandre, kan nervecellene kommunisere og advare hjernen om infeksjoner og betennelser i kroppen, slik at sentralnervesystemet kan koordinere kroppen og stoppe infeksjonene.


Sykdomsforløpet varierer meget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg