mandag 4. februar 2019

Virus forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her!


Norsk robotteknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Vår automatiserte metode for desinfeksjon reduserer beviselig risiko for smitte. Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar.

Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Det finnes mange virus som forårsaker forkjølelse. Når du er forkjølet, er luftveiene fulle av virus. Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper.


Andre kan puste inn disse dråpene. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten.


Vanlige symptomer er nysing, snufsing, tett nese, kløende eller sår hals, hoste, hodepine, og trøtthet.

Barn har 6-forkjølelser for året, mens voksne har ca. Den raskeste veien for forkjølelse - og influensa virus å angripe kroppen på, er gjennom slimhinnene i nesen. Sykdommen ses oftest om høsten og vinteren.


Hvordan blir man forkjølet? For å bli forkjølet må man smittes av et virus. En forkjølelse hos barn gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals.


Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet. Hos små barn er RS- virus ofte årsak til infeksjoner i nedre luftveier (luftrør og lunger), mens denne typen virus som regel gir vanlige forkjølelsessymptomer hos eldre barn og voksne. Virus er en type mikroorganisme som står bak mange av de historisk viktigste sykdommene vi kjenner til, blant annet meslinger, influensa, polio og hiv.


Noen virus kan også forårsake relativt ufarlige sykdommer som vorter og forkjølelse. I motsetning til bakterier har virus ikke noe stoffskifte, og de er derfor ikke i stand til å formere seg før de er integrerte i våre celler. Derfor kan man ikke gi dem gift uten også å ramme våre egne celler.


Dette er bakgrunnen for at behandlingen av virusinfeksjoner som regel overlates til pasientens eget immunforsvar. Les mer om forkjølelse i Helseleksikonet. Ved en bakterieinfeksjon trenger man derimot antibiotika. Dette indikeres ved høy feber over ti og at man føler seg dårlig. I slike tilfeller bør lege oppsøkes, sier Hauge.


Ofte går forkjølelsen over etter en uke, men den kan også vare lenger.

Den vanligste virustypen som forårsaker forkjølelse heter rhinovirus. Ifølge Folkehelseinstituttet står slike virus for rundt halvparten av forkjølelsene. Både forkjølelse og influensa er forårsaket av virus , men det er helt ulike virus som står bak. Generelt gjør influensa oss sykere enn forkjølelse , og varer gjerne lenger.


Ukomplisert forkjølelse varer ca. Når på året er rhinovirus mest aktivt? Gjennomgått rhinovirusinfeksjon gir delvis, men relativ kortvarig immunitet mot samme serotype. Det er det som gjør at du kan føle deg småsyk én dag, men bedre allerede dagen etter.


Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen. Brynjulf Barexstein til KK. Mer enn 2forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom. I tillegg sier farmasøyten at man noen ganger kan skille sykdommene fra hverandre utifra når på året man er syk: – I Norge er influensa vanligst i perioden fra desember til april.


Når man våkner med rennende nese, nyser, hoster, og føler seg generelt uvel med smerter i kroppen, så kan man lure på om det er en forkjølelse eller influensa som man har pådratt seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg