tirsdag 26. februar 2019

Når kommer 6 års jekslene

Visdomstenner bryter som regel fram etter års alder. Noen får ikke visdomstenner. Vanligvis skjer frambruddet uten problemer. Sønnen min får års jeksler og har mye vondt.


Når kommer 6 års jekslene

Jeg smører på dentinox et par ganger daglig. Hvor lang tid er det vanlig at det tar før tenna bryter igjennom? Er det vanlig at det er problemer med disse tennene?


Lurer også på om hvem av tennene som er melketenner Er det alle tennene han har fått ti. Skill mellom flere navn med komma. Når er det normalt å få årsjeksler? Ved 8- års alder har barnet fått nye fortenner oppe og nede, og -årsjeksler nede.


Etter dette er det gjerne en pause i tannfrembruddet. Når barnet så er 9-år kommer hjørnetennene og første kinntann i underkjeven. Det er dermed veldig individuelt, når de varige tenner dukker frem. Senere frembryter visdomstennene. Etter en løs melketann har falt ut, kan der gå noen måneder før den permanente tann kommer til syne.


Først kommer de såkalte seksårsjekslene. Det er de forreste permanente jekslene (molarene) som bryter frem like bak bakerste melkejeksel, først i underkjeven. Deretter følger de midterste fortennene og så fortennene ved siden av disse. Etter et par års pause felles og erstattes hjørnetennene. I motsetning til de andre tennene hos pattedyr, skiftes ikke jekslene.


Melkejeksler (1- og 3-årsjeklslene) er forjeksler som siden skiftes, den første virkelige jekslen kommer først rundt -årsalderen og beholdes hele livet. Den bakerste tanna i denne rekken kalles visdomstann og er den siste tanna som kommer. Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannpussen er god nok. Jekslene skal pusses både på innsiden, utsiden og på tyggeflaten. Voksne må ta ansvaret for tannpussen.


I denne perioden kommer det mange nye, varige tenner. Den første varige jekselen bryter frem lengst bak i munnen ved - års alder. Når de permanente (voksne) tennene utvikler seg, løser de opp røttene til melketennene. Dette gjør at melketennene løsner og faller ut.


Det er som regel fortennene i underkjeven barnet mister først. Dette skjer slik at de permanente fortennene kommer frem i 5- års alder. Omtrent på samme tid vil -årsjekslene bryte frem. Jeg har ei jente på år som var hos tannlege i går.


Der fikk jeg fortalt at hun har veldig dårlig emalje på de nye jekslene (6årsjekslene?) på begge sider, men verst på venstre side oppe og nede. Dette har da ført til at hun har hull i begge på venstre side, der hullet nede var veldig stort. Permanente tenner er ikke like hvite som melketenner.


De er også mindre skarpe. De permanente jekslene begynner å bryte frem ved årsalderen. Med unntak av jekslene , de er faktisk litt mindre. Du lurer kanskje på hvordan det skal bli plass til de nye tennene som kommer. Kjeven vokser frem til 10-årsalderen.


Dessuten heller de nye tennene litt mer utover, og danner slik sett en større bue. Tennene har sin ferdige størrelse når de kommer ut, og kommer ikke til å vokse noe mer. Jeg trodde jeg hadde alle visdomstennene mine men det viste seg at det var 12års jekslene.


Føler at de har stoppet nå , og jeg har i tillegg. Ved frembrudd av disse store jekslene kan det bli liggende litt tannkjøtt over tannen, eller det kan bli liggende bakterier mellom tann og tannkjøtt. Dette kan gi relativt store plager, sier han. Hun har vært vanvittig plaget med alle tennene sine, og har hatt feber osv ved flere av dem.


Det har hun ikke hatt med 2- års jekslene , men hun sover enda dårligere enn normalt (bråvåkner og hyler, kaster på seg gråter i søvne osv) og spiser minimalt i opp til 3-uker for hver tann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg