torsdag 21. januar 2016

Symptomer svangerskapsforgiftning

Svangerskapsforgiftning (preeklampsi) Svangerskapsforgiftning , også kalt preeklampsi, kan ramme gravide etter uke i svangerskapet. Symptomene er ofte milde, men må alltid tas alvorlig. Hva er svangerskapsforgiftning ? De vanligste plagene ved alvorlig svangerskapsforgiftning er kraftig hodepine, øyesymptomer som uklart syn og lysskyhet, kvalme, magesmerter og uro. Ved svangerskapsforgiftning (preeklampsi) har den gravide høyt blodtrykk, protein (eggehvite) i urinen og eventuelt hevelser.


Du har ofte ingen symptomer ved lett grad av svangerskapsforgiftning. Du kan være plaget av ødemer (vann i kroppen) med hovne føtter og hender og dermed hurtig vektstigning. Som regel kan du ikke merke det forhøyede blodtrykket eller proteinutskillelsen i urinen.


Ulike grader av svangerskapsforgiftning Det finnes flere grader av svangerskapsforgiftning – fra den helt milde varianten, hvor mor kan være hjemme og ta det med ro og gå til jevnlige kontroller hos fastlege og jordmor, til den virkelig alvorlige typen hvor kvinnen må være innlagt og overvåkes tett og nøye. Alvorlig svangerskapsforgiftning kan arte seg som flimring for øynene, dobbeltsyn, hodepine, økt irritabilitet og kvalme samt smerter under ribbensbuene. Ved slike symptomer må lege eller jordmor kontaktes snarest!


Den har også blitt kalt Toxemia gravidarum eller toksemi. Ved alvorlige symptomer settes fødselen i gang. Overvåking av gravide er en viktig årsak til at dødeligheten på grunn av svangerskapsforgiftning har falt. Hvilke symptomer får en ved svangerskapsforgiftning ? Den gravide får også ofte hevelse i bena og noen kan ha forstyrrelse i blodlevringen. Fosteret kan vokse saktere enn normalt.


Fordi svangerskapsforgiftning viser til flere sett med symptomer , og ikke en spesifikk faktor, er det trolig mange grunner til tilstanden. Det er og sannsynlig at en eller flere stoffer i morkaken kan føre til endotelial dysfunksjon i blodårene til kvinnene som får tilstanden. Men forskere tror problemet skyldes en svikt i morkaken, også kalt placenta. Får du svangerskapsforgiftning , er du definert å være i et risikosvangerskap av Helsedirektoratet, og må da få tett oppfølging hos spesialisthelsetjenesten. Det heter preeklampsi på fagspråket, og øker risikoen for utvikling av eklampsi, som arter seg som krampeanfall og er svært farlig for mor.


I Norge følges disse kvinnene tett opp. Fødsel eneste behandling. Keisersnitt på grunn av svangerskapsforgiftning utgjør prosent av alle hastekeisersnitt i Norge. Hodepine, flimring for øynene og smerter i magen tyder på alvorlig forverring.


Redusert vekst hos fosteret forekommer. Diagnosen bygger på de to symptomene forhøyet blodtrykk og protein i urinen. Men denne sammenhengen er ikke direkte.


Isteden er det antakelig slik at faktorer som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer også øker risikoen for ulike komplikasjoner under svangerskapet. Da jeg ventet nr fikk jeg svangerskapsforgiftning. Hadde null symptomer. Det var på rutinekontroll at de oppdaget at blodtrykket var høyt og jeg hadde proteiner i urinen.


Ble sendt til føden, hvor jeg ble lagt inn til observasjon, til de satte i gang fødselen ca dager seinere (uke 34). Bra du blir fulgt opp videre. Jeg fikk HELLP i det jeg bikket uker på vei.


Jeg hadde svangerskapsforgiftning med mellomste, ikke så alvorlig, men noe forhøyet verdier. Jeg steriliserte meg da, etter anbefaling fra legene. Ofte pasient uten spesifikke symptomer , ev. Blodtrykket har steget i forhold til tidligere verdier, se helsekortet. Hodepine, synsforstyrrelser, smerter i epigastriet, kvalme, livlige senereflekser og uro er alarmerende symptomer (truende eklampsi).


Tilstanden kan forverres raskt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg