fredag 15. januar 2016

Nyfødt forkjølet

Nyfødt forkjølet

Stakkars jenta mi på uker er blitt skikkelig forkjølet , grønt snørr og surkling nedover brystet. Og så er hun som sagt bare uker gammel! Jeg er selvfølgelig en kjempebekymret mamma, og skal til legen med henne nå om en time. Jeg har aldri hørt om så små babyer i min omkrets som har vært syke.


Helt små babyer kan også bli forkjølet. Barn som blir ammet er bedre beskyttet mot infeksjoner enn barn som ikke er morsmelkernærte. Men selv om barn som blir ammet er beskyttet av morsmelken, er også immunforsvaret umodent.


Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når babyen er forkjølet , sier farmasøyt ved Komplett Apotek, Kari Sivertsen. Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet. En forkjølelse kan også utvikle seg til ørebetennelse, astma eller falsk krupp.


Her får du tips om hvordan du hjelper en forkjølet baby, og hva du bør passe på. Og om de ikke kan høre det eller merke det, desto større grunn for deg å overholde reglene. Respiratorisk syncytialt virus (RS-virus) forårsaker epidemier av luftveisinfeksjoner hver vinter. Nesten alle barn har gjennomgått infeksjon med RS-virus før fylte år, men de færreste har vært alvorlig syke. Vanligvis gir RS-virus bare lette symptomer som en forkjølelse.


Vi legger stor vekt på pleie og veiledning i tillegg til den medisinske behandlingen og overvåkningen - og fokuserer på spisetrening, ammeveiledning og samspillet mellom barnet og familien. Nyfødt intensiv har spesialsykepleiere, sykepleiere, jordmødre, barnepleiere, psykolog og leger med spesialkompetanse i nyfødtmedisinen. Den første tiden med nyfødt baby kan være intens.


Ta med kaffe og mat dersom du kommer på besøk! Vår erfaring med Oscar var at så lenge han fikk tilstrekkelig med væske og tilstrekkelig med forebyggende saltvannsinhalasjoner, så var ikke seigt slim et problem for ham. Vi vet at et nyfødt barn er nesepuster de første månedene og at hvis snørr tetter det frie neseboret, er det fare for ufrie luftveier. Tett og rennende nese er et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse.


Tett nese er først og fremst ubehagelig, men gjør at man også er mer utsatt for å få øre- eller bihulebetennelse. Kjenner jeg blir litt fortvilet, poden er blitt forkjølet , ikke mer enn litt over en uke gammel! Har dryppet morsmelk i nesen hans med jevne mellomrom, og da klarner det, men det tar ikke lange tida. Har en fire uker gammel baby som har vært forkjølet i litt over en uke, men det har kun vært snørr, ingen feber og hun har hatt god matlyst og god allmenntilstan har til og med begynt å smile Så eneste jeg har gjort er å dryppe nesen med saltvannsdråper og suge vekk evnt snørr med nesesuger.


Nyfødt forkjølet

Vurdering av et sykt barn. Små barn sier ikke direkte fra om sine plager, dessuten reagerer de annerledes på sykdom enn store barn og voksne. De fleste foreldre vet godt når barnet er sykt, men det er ofte vanskelig å finne ut hva som feiler barnet. En en-kel, men viktig prosedyre var å dryppe neseboret flere ganger i døgnet og etter behov. Det var viktig å forklare foreldrene om nesepustingen.


Legene sier imidlertid at en nyfødt bør spise minst hver fjerde time, og at foreldre ikke bør holde seg til en stram tidsplan. Babyer er smartere enn voksne. Enten de ammes eller får melk på flaske, vet de når de er sultne og mette, sier barnelege Dr.


Robin Madden, og legger til at hvis foreldre følger babyens behov, vil de spise bedre. Dårlig apetitt: Har du noen gang lagt merke til at når du er forkjølet og nesen din er tett, kan du ikke smake noe? Dersom katten din har problemer med nesen, vil den mest sannsynlig avstå fra mat.


Det samme gjelder for katter. Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet. Små barn blir oftere forkjølet enn voksne, og 6-forkjølelser i året er helt normalt. Det kan være utfordrende med tett nese hos barn, da det blant annet kan påvirke nattesøvn, humøret og appetitten til barnet.


I tillegg er ofte mange små barn ofte plaget med tett eller rennende nese. Spedbarn har liten evne til å klare å puste gjennom munnen, og når nesen tettes igjen av snørr eller slim er det svært plagsomt for spedbarnet. Det er heldigvis ikke så ofte at spedbarn blir forkjølet , men når de blir det er det kanskje særlig nesetettheten som er plagsom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg