mandag 25. januar 2016

Hepatitt behandling

Nye effektive medikamenter er utviklet som gjør at nesten alle kan bli helbredet med tablettbehandling, med få bivirkninger og med en kortere kur enn før. Dersom testen er positiv (det vil si at man er smittet av hepatitt C), vil man få oppfølging av fastlegen i samarbeid med sykehusleger, inkludert vurdering om man skal ha behandling. Slik stilles hepatitt C-diagnosen.


Den akutte infeksjonen er uten symptomer hos prosent, prosent får influensaliknende plager og prosent får hepatittsymptomer. Ny behandling for hepatitt C gjør at over prosent av de som er smittet kan kureres. Det er derfor viktig at alle som kan ha blitt utsatt for mulig smitterisiko for hepatitt C blir undersøkt med en blodprøve.

Behandlingen er trygg og har få bivirkninger. Folketrygden yter full godtgjørelse av utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll for allmennfarlige smittsomme sykdommer, dvs. Akutt virus- hepatitt behandles vanligvis ikke med legemidler. Kronisk virus- hepatitt kan behandles med medisin, men det er ikke alle som har behov for eller nytte av behandling.


Ved kronisk hepatitt B kan man behandles med antivirus-legemidler. Personer med vedvarende aktiv betennelse eller tegn på fibrose bør behandles. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere.


Ingen spesifikk behandling. Kvinner med høyt hepatitt B-virusnivå anbefales antiviral behandling under svangerskapet.

Norsk veileder for behandling oppfølging av hepatitt C. Viruset dukker ofte opp i områder med dårlig hygiene og sanitære forhold. Infeksjonen er vanligst blant barn. De aller fleste blir friske uten behandling.


Totalt er cirka 3millioner mennesker kronisk infisert med hepatitt B. Det kreves vanligvis ingen behandling ved lettere tilfeller av hepatitt B, men ved alvorlig forløp legges gjerne pasienter inn for behandling på sykehus. Det er imidlertid viktig å ta det med ro, spise regelmessig og få nok hvile. Siden leveren er betent må man unngå alkohol. Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt C hos voksne. Dalgard O, Egeland A, Ervik R, et al.


Risikofaktorer for hepatitt C-smitte blant sprøytemisbrukere. I tilfeller der diagnosen er usikker, vil en klar biokjemisk respons etter et behandlingsforsøk med steroider kunne styrke diagnosen. Ved samtidig kronisk viral hepatitt vil det i praksis være vanskelig å si om det også foreligger AIH.


I slike tilfeller må det først gis antiviral behandling , før man eventuelt kan konkludere med AIH. Hepatitt A smitter gjennom mat eller vann som er kontaminert med smittede personers avføring. Hepatitt A forårsaker som oftest en korttidsinfeksjon og er sjelden dødelig. Slik blodprøve skal også tas uker etter avsluttet behandling , for å være sikre på at virus fortsatt er borte.


Det blir da også tatt leverprøver for å se at det ikke lengre er betennelse i leveren.

Ved vellykket behandling vil antistoffene mot hepatitt C være det eneste sporet etter hepatitt C-infeksjonen. Alle som får påvist kronisk hepatitt – uavhengig av om man har symptomer eller ikke – skal henvises til spesialist for behandling. Du kan bli helt frisk hvis du får behandling. Alle med kronisk hepatitt C skal tilbys behandling. Mange som er smittet er ikke klar over det selv.


Hepatitt C smitter gjennom perkutan eksponering for infisert blod. Nå finnes det ny og enkel behandling , som du får helt gratis. Selv om du får behandling , slik at vi ikke kan påvise hepatitt B virus i blodet ditt, vil det alltid finnes litt hepatitt B virus i leveren som kan blusse opp senere i livet. Den norske legeforening har gjennom Norsk forening for infeksjonsmedisin, Norsk gastroenterologisk forening, Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin og Norsk barnelegeforening nedsatt et utvalg med den oppgaven å gi retningslinjer for utredning og behandling av hepatitt C-virus (HCV)-infeksjon.


De fleste blir friske av hepatitt B uten behandling , men for noen få blir sykdommen alvorlig og langvarig. Hvis det skjer, kan hepatitt B-infeksjonen føre til leversvikt. På sikt kan leverkreft eller en leversykdom kalt skrumplever utvikles. Spedbarn og barn har større risiko for å få den alvorligste typen.


Kronisk hepatitt av typene hepatitt B og hepatitt c kan hos en mindre del (ca. av 5) forårsake skrumplever og i sjeldne tilfeller leverkreft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg