fredag 8. januar 2016

Høyt kolestrol

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. En sunn livsstil kan bidra til et sunt kolesterolnivå, men noen trenger imidlertid behandling av legemidler.


Total kolesterol kan deles opp i det gode HDL-kolesterolet og det dårlige LDL-kolesterolet. Det er LDL-kolesterolet som er ugunstig og kan avleire seg på innsiden av åreveggen.

Det er imidlertid galt å skjære alle over én kam. HDL- kolesterol (High-Density Lipoprotein), betegnes ofte det gode kolesterolet fordi høyt HDL- kolesterol er vist å beskytte mot hjertekarsykdom. Noen av disse risikofaktorene kan du ikke påvirke selv, slik som arv, kjønn og alder, mens andre er påvirkelige slik som kolesterol , kosthol fysisk aktivitet, røyking, blodtrykk og overvekt.


LDL- kolesterol (low-density lipoprotein) er den skadelige delen av kolesterolet. Kolesterolverdier i blodet kan påvirkes av kolesterol i maten. Lær å bake uen egg og smør og kutt gjerne helt ut egg og smør, erstatt kjøtt med bønner, linser og erter, spis rikelig med grønnsaker og kutt ned på fete kjøttprodukter.


Det finnes to typer kolesterol og kroppen trenger begge.

Når den transporteres rundt i blodet blir den bundet til store transportproteiner. Når kolesterol er bundet til HDL (high density lipoprotein), det gode kolesterolet, ser det ut til å minske risikoen for hjerte og karsykdommer. Dette kan vi gjøre noe med.


Noen ganske få har imidlertid arvelig høyt kolesterol , en genfeil som gjør at leveren produserer for mye kolesterol , og da er nok utfordringen en helt annen. Sistnevnte gruppe behøver nok hjelp av kolesterolsenkende medisiner. Det viser også statistikken for salg av kolesterolsenkende midler. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester.


Rask levering rett hjem i postkassen. Fiber kan binde kolesterol i tarmen, og dermed senke kolesterolet i blodet. Spis derfor mye av grove kornprodukter, fullkorn, frukt, bær og grønnsaker, og belgvekster, som bønner, linser, kikerter og erter.


Havregryn inneholder for eksempel en type fiber som heter beta-glukaner, som fungerer nettopp ved å binde kolesterol i tarmen. I blodet har kolesterolet oppgaven med å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler. Kroppen lager kolesterol selv og tilførsel gjennom maten er dermed ikke nødvendig. Kroppen kan danne kolesterol selv, men vi får også en stor del gjennom kosten. Det fraktes i forskjellige former rundt i kroppen med blodet.


Er det for mye kolesterol i blodet, kan det føre til åreinnsnevring og blodpropp.

Ved hjelp av kosthold- og livsstilsendringer kan du redusere mengden kolesterol i blodet. TV-helse publiserte 20. Kroppen, og spesielt leveren, lager all kolesterol man trenger og sender det ut i blodet.


Hva er høyt kolesterol ? Du bør måle kolesterolnivået ditt jevnlig. Det måles enkelt hos legen via blodprøve. LDL kolesterol , HDL kolesterol , triglyserider og total kolesterol. Har vi for mye koelsterol i blodet, avleires kolesterolet i blodårene i ulike organer i kroppen, skader blodårene og fører til sykdom.


Høyt blodkolesterol er ingen sykdom. Men jo høyere kolesterol , jo større risiko har du for å utvikle hjerte- og karsykdommer. I verste fall kan det føre til hjerteinfarkt og hjerneslag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg