tirsdag 19. januar 2016

Blodsukker normalverdier

Glukose er den viktigste energikilden i kroppen, og er helt nødvendig som drivstoff for mange organer, som hjernen. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Høyere verdier kan være tegn på diabetes. Les mer om blodsukker.


HbA1c er en langtidsprøve som gjenspeiler det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste - uker før prøvetakingen. Man måler den andel hemoglobin som har bundet sukker til seg. Det har vist seg at en lavere blodsukkerverdi til sengetid medfører en vesentlig risiko for at man får lavt blodsukker (hypoglykemi)) senere på natten. Dette kan være farlig fordi mange pasienter ikke kjenner lavt blodsukker om natten, men sover igjennom.


Det bør settes individuelle mål for fastene blodsukker. Ved insulikrevende diabetes må du noen ganger godta høyere fastende verdier for å unngå nattlige hypoglykemier. Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Vi kjenner til at blodsukkeret stiger raskere ved inntak av såkalte raske karbohydrater, for eksempel sukker og søt kjeks enn ved inntak av fiberrik mat.


Vanligvis er andelen av sukker i blodet forholdsvis konstant, men stiger i en periode etter inntak av mat. Når blodsukkernivået synker, føler man sult. Føling og lavt blodsukker (hypoglykemi) Lavt blodsukker (hypoglykemi) betyr at du har blodsukkerverdi på 3. Når du får symptomer på grunn av at blodsukkeret er for lavt, kalles det føling. Det er veldig sjelden at personer som ikke har diabetes får føling.


PH-verdien i magesekken. Lavere PH i magesekken fører til saktere tømming av denne og mer stabilt blodsukker , noe som igjen gir mer langvarig metthetsfølelse. Hva er optimale kolesterolverdier? Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan tillate deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthol aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk.


Det har vist sig, at en lavere blodsukkerværdi til sengetid medfører en væsentlig risiko for, at man får lavt blodsukker (hypoglykæmi) senere på natten. Blodsukker ved sengetid. En referanseverdi sier noe om hva som er normal mengde av et stoff i blodet.


Måten man har funnet disse verdiene er at man har målt en lang rekke friske personer for forskjellige stoffer som man finner i blodbanen. Normalverdier frå Vestfold-undersøkinga. Det er difor prisverdig at det blir gjort forsøk på å etablere normalverdier i den norske befolkinga.


I tabellene nedanfor viser vi ein del normalverdier frå arbeid gjort ved Sentralsykehuset i Vestfold. Altså, normalt blodsukker er mellom 3-7. Enten måler man fastende blodsukker eller så måler man timer etter man har spist. Så det er sånn sett ingen forskjell om du måler blodsukkeret etter timer eller etter for blodsukkeret skal da uansett være mellom 3-7.


Når man er på sitt sykeste, og for eksempel ligger på intensivavdelingen tas blodprøver ofte, og du kan bli ganske opphengt i svarene selv om du kanskje ikke egentlig forstår hva de betyr. Husk og at langtidssukker på ikke betyr at gjennomsnittlig blodsukker har vært siste ukene, men nesten 8. Ta gjerne en blodprøve som heter C-peptid for å sjekke om bukspyttkjertelen din sliter veldig med å holde blodsukkeret noenlunde nede. Høyt blodsukker oppstår dersom det er for lite insulin i kroppen. Et svært høyt blodsukker kan i løpet av kort tid (timer eller dager) ubehandlet forårsake en akutt livstruende tilstand.


Dersom du har litt for høyt blodsukker over lengre ti øker risikoen for komplikasjoner på lang sikt. Kolesterolverdier i blodet kan påvirkes av kolesterol i maten. Lær å bake uen egg og smør og kutt gjerne helt ut egg og smør, erstatt kjøtt med bønner, linser og erter, spis rikelig med grønnsaker og kutt ned på fete kjøttprodukter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg