fredag 15. januar 2016

Hva er blodsukker

I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Er det lenge til neste målti bør du spise for eksempel 1–brødskiver eller annen mat i tillegg for å opprettholde blodsukkeret til neste måltid. Når du har fått i deg passende mengde mat eller drikke, bør du vente i 5–minutter før du spiser noe mer for å unngå for høyt blodsukker. Vanligvis er andelen av sukker i blodet forholdsvis konstant, men stiger i en periode etter inntak av mat.


Når blodsukkernivået synker, føler man sult.

Ved høyt blodsukker settes insulin for å få det ned. Hvis bldosukkeret er høyt over lang tid kan du utvikle syreforgiftning. I urinen omdannes ketosyrer til aceton, som også pustes ut og det lukter aceton av pusten.


Ikke alle kjenner denne lukten selv, spør derfor ev. Hva er høyt blodsukker ? Det varierer fra person til person hvilke og hvor mange symptomer man får. Den vanligste testen er den hvor du ved hjelp av et stikk i fingere måler blodsukkeret ditt her og nå.


Men det finnes også en annen test som kan fortelle hvordan blodsukkeret ditt har vært over lengre tid.

Blodsukker kan måles på flere måter. Har man mistanke om hypoglykemi (p.g.a. symptomene ovenfor som gjerne oppstår 3-timer etter et målti og som forsvinner når man inntar sukker) bør det undersøkes om symptomene faktisk skyldes et lavt blodsukker. Mange opplyser at de lider av anfall med hypoglykemi uten at de har fått målt for lavt blodsukker ! Med blodet fraktes glukosen rundt til ulike deler av kroppen hvor det brukes som energi. Ved for lavt blodsukker får ikke cellene i kroppen nok energi, mens for høyt blodsukker er skadelig for.


Lavt blodsukker (hypoglykemi) er en tilstand som vanligvis forårsakes av for stor dose insulin ved diabetes type 1. Insulinbehandling og noen antidiabetika kan også gi lavt blodsukker ved diabetes type 2. Tilstanden krever rask behandling. PH-verdien i magesekken. Lavere PH i magesekken fører til saktere tømming av denne og mer stabilt blodsukker , noe som igjen gir mer langvarig metthetsfølelse. Vi kjenner til at blodsukkeret stiger raskere ved inntak av såkalte raske karbohydrater, for eksempel sukker og søt kjeks enn ved inntak av fiberrik mat. Grunnen til at vi anbefaler raske karbohydrater ved lavt blodsukker er nettopp for å få blodsukkeret til å stige så fort som mulig.


For å få riktige måleresultater er det viktig at du måler riktig og vet hvordan du bruker apparatet ditt. Noen ganger kan resultatet være uforståelig, og forklaringen er ofte at man har gjort noe galt. Se denne filmen eller pek og klikk på de blå sirklene på illustrasjonen under for å lære mer om hva som skjer med kroppen som følge av høyt blodsukker.


Høyt blodsukker gir plagsomme symptomer her og nå – og øker risikoen for senkomplikasjoner på sikt.

Det er godt mulig at det er blodsukkeret ditt som også har gjort at du blir fortere sint, og lettere irritert den siste tiden. Type 1-diabetes debuterer som regel ganske plutselig med høyt blodsukker , og symptomer på dette. Forklaringen på vekttap ved høyt blodsukker er følgende: Sukker er kroppens drivstoff. Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme og røyking er vel så viktige årsaker. Forebygging av hjerte- og karsykdom hos personer med diabetes innebærer en aggressiv behandling av alle disse risikofaktorene.


Det er ikke bare vanskelig å beskrive hva man kjenner på, men symptomene man opplever ved høyt blodsukker kan også være svært individuelle. Diabetesregulering er et komplisert samspill, og det meste som påvirker mennesket påvirker også blodsukkeret. Levevaner Gunstige levevaner har stor betydning for blodsukkerreguleringen. Langtidsblodsukker, fastende blodsukker og glukosetoleransetest – hva ligger bak begrepene og hva sier de om helsetilstanden?


En av våre pasienter med diabetes var bekymret fordi at den gode utviklingen i det fastende blodsukkeret hadde snudd. Tidligere hadde hun etter kostomlegging klart å få blodsukkeret ned fra diabetiske nivåer til å være innenfor normalområdet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg