onsdag 27. januar 2016

Mat for diabetes 2

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Kjøp fôr i metermål og se det store utvalget vi har til prosjektet ditt. Er du overvektig og har fått påvist diabetes type , vil en vektreduksjon kunne være med på å gjøre deg friskere, blant annet ved å stabilisere blodsukkeret.


Hvis du trenger å gå ned i vekt, les faktaark om kosthold ved overvekt. Kostrådene du finner der, gjelder også for deg som har diabetes type 2.

Vi har ulike behov for mengde mat. Energibehovet avhenger av kroppsstørrelse, kjønn og aktivitet, men en god regel kan like vel være å spise til du er passe mett. Forsyn deg en gang, spis langsomt og tygg maten godt. For deg med diabetes type er det dokumentasjon for å anbefale kostmønstrene under, som alle er forenelig med kostrådene.


Tradisjonell middelhavskost Dette kostmønsteret er preget av et høyt forbruk av grønnsaker, enumettede fettsyrer (primært fra olivenolje), nøtter, frø, frukt, korn og belgvekster. Voksne med diabetes type eller type bør være fysisk aktive med moderat til høy intensitet i minst 1minutter hver uke. For barn med diabetes gjelder den samme anbefalingen for fysisk aktivitet som for barn uten diabetes , det vil si minst minutter hver dag med middels eller høy intensitet.


Når tarmen fordøyer mat , brytes karbohydratene i maten ned til glukosesukker, som tas opp i blodet.

Glukosen er et drivstoff som cellene i kroppen trenger for å virke. Disse skyldes vidt forskjellige ting. Jeg har her samlet en del oppskrifter som er kategorisert som diabetes mat.


Jeg har også samlet mange andre oppskrifter som kan være gunstige for diabetikere. Her kommer feks kalorifattig sunn mat og vegetar mat. Her finner du over 2oppskrifter, fordelt i ulike kategorier.


Oppskriftene er både høy-, normal- og lavkarbo og er merket med mengde karbohydrater øverst i hver oppskrift. Ved diabetes type kan det være aktuelt å måle blodsukkeret når: Du har nyoppdaget diabetes type og skal prøve ut hvordan mat og fysisk aktivitet påvirker blodsukkernivået. Den medikamentelle behandlingen endres. Det er vanskelig å nå behandlingsmålene.


Du begynner med insulin og skal finne riktige doser. Hvordan personer med diabetes legger opp kostholdet sitt er opp til hver enkelt. Du må selv finne ut hva som fungerer for deg. Likevel føler jeg at jeg som diabetiker tenker mye mer over de valgene jeg tar når det gjelder mat. Hvert eneste måltid er for meg nøye gjennomtenkt.


For det første ønsker jeg at det jeg spiser skal være sunt.

Man arver sannsynligvis disposisjonen for å utvikle diabetes , men det er livsstilsforhold som i stor grad avgjør om sykdommen utvikles eller ikke. Diabetes type skyldes en kombinasjon av arv og livsstil. Ved diabetes type er kroppens insulinproduserende celler ødelagt, mens ved diabetes type er utskillelsen av insulin redusert eller insulinet virker dårlig. Diett med bønner, erter og grønnsaker og blodsukker ved diabetes type 2. Diett ved diabetes type bør bestå av linser, bønner, grønnsaker, nøtter og sunne planteoljer.


Dette anbefaler Helsedirektoratet: Grønnsaker og belgvekster (erter, bønner, linser) bør ha en sentral plass i kosten. Kan traktekaffe beskytte mot diabetes ? Mat og kostholdsvaner er en viktig del for å mestre sykdommen. Ungdom og pubertet. Det kan være en ekstra påkjenning å ha diabetes i pubertetsalderen.


Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet, også for dem med diabetes type og 2. Melk og meieriprodukter gir blant annet proteiner av høy kvalitet, jo kalsium, B-vitaminer og fosfor. Les mer om næringsstoffer i melk. DM-II) Sykdommen blir også benevnt som ikke-insulinkrevende diabetes.


På folkemunne ble diabetes type og diabetes type tidligere kalt sukkersyke, men det blir stadig vanligere å bruke diabetes blant folk flest, som er en mer korrekt betegnelse. Men symptomene kan utvikles veldig sakte, og mange kan leve lenge med diagnosen uten å være klar over det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg