torsdag 21. januar 2016

Hva er sopp

Velkommen til Kensaq. Finn hva er sopp i dag! Sopp , også kalt Mycota eller Fungi er et rike av organismer som mangler klorofyll (bladgrønt) og er avhengige av organisk næring, heterotrofe. Men til forskjell fra dyr har de utvendig, ikke innvendig fordøyelse.


Sopp består av celler, og de fleste soppene har lange og tråformede celler som kalles hyfer, avlange celler som bare vokser i lengderetningen.

Hyfer kan derfor ofte være over 1ganger så lange som de er brede. Hyfer som ligger sammen kalles mycel, og utgjør rotsystemet til en sopp. Sopp lever av restene på andre døde og råtne organismer.


Bare en liten del av soppen er synlig over bakken, mange sopper har nemlig et fantastisk spindelvev-aktig nettverk av tråder under jorda. Behandlingstiden ved sopp i munnhulen er vanligvis 1-uker, men helt opp til uker kan være aktuelt ved spesielt hissig infeksjon. Dersom det også er soppinfeksjon i munnvikene, behandles det med klotrimazol krem som påsmøres 3-ganger daglig i 1-uker.


Blindern i disse dager.

Mange sopparter lever i symbiose med trær og bidrar dermed til trærnes trivsel og vekst. Sopp brukes som mat både for dyr og mennesker. Listen utarbeides av Fagmykologisk Råd i Norges sopp - og nyttevekstforbund.


I det rådet sitter mykologer, biologer og fagpersonale fra Giftinformasjonen. De holder oversikt over de nyeste sykdomsrapportene, forgiftningsrapportene, kjemisk analyse av hva soppene består av og annen relevant faglitteratur. Alle sopper som kan forårsake soppforgiftninger, regnes som giftige. Det er cirka slike arter i Norge.


Det finnes ingen metode for å avgjøre om en sopp er giftig eller ei. Den vanligste plagen ved sopp i underlivet er endret utflod fra skjeden. Du kan også kjenne kløe og sårhet.


Symptomer på sopp i underlivet Behandling av sopp i underlivet Hva vil skje videre? Kantarell (Cantharellus cibarius) er en sopp som danner mykorrhiza med mange ulike trær. Det betyr at kantarellen tar opp vann til treet som den danner mykorrhiza med via røttene til treet. Til gjengjeld får kantarellen næring fra det samme treet. Søk etter hva er sopp på den nye KensaQ.


Sopp , eller Mycota, rike av organismer som mangler klorofyll (bladgrønt) og er avhengige av organisk næring.

De lever enten som snyltere (parasitter) på levende organismer, hovedsakelig på planter og i mindre grad på dyr, eller som saprofytter på dødt organisk materiale. Mange av oss er (dessverre) vokst opp med champignon på boks (tilgi dem, de visste ikke hva de drev med), og kjenner med grøss på ryggen hvordan den gnissa mot tennene når den ble tyg uansett hva som var forsøkt gjort med den. Dette er fordi sopp inneholder sink og selen som er med på å styrke tarmens og kroppens antioksidantforsvar. Sopp er helt klart en del av disse anbefalingene! Dermatofytt- sopp (tinea), candida og pityriasis versicolor er de vanligste årsakene til soppinfeksjoner i hu og de medfører ulike plager.


Soppinfeksjoner i hud skyldes ulike typer sopp som angriper ulike steder av kroppen. Disse soppene lever normalt i og på kroppen i munnen, halsen, tarmsystemet, vagina og på huden vår. Hva er årsaken til soppinfeksjon i underlivet?


Les om soppinfeksjon på Canesten her. SOPP – dette må du huske på. Lene Johansen er redaktør i Sopp - og nyttevekster, og koordinator for soppkontroll. Hun har disse rådene til alle som vil ut og plukke sopp i høst: – Regel nummer én er å aldri spise sopp med mindre du er hundre prosent sikker på hva det er. Chaga er en sopp som i hundrevis av år har blitt brukt som naturmedisin, blant annet mot kreft, betennelser, og som smertelindring.


Men for de aller fleste er chaga relativt ukjent. Dette til tross for at den vokser vilt i bjørkeskog i store deler av Norge. Her kommer det også deilige soppoppskrifter etter hvert (siden er under konstruksjon). Lurer du på hva som er smart å ha med på soppturen, sjekk ut tips og.


Fersk sopp skal ikke bli liggende lenge. Så får du deilig tilbehør til både kjøtt, fisk og fugl utover vinteren. Sopp kan tørkes med en egen sopptørker, i stekeovn på svak varme eller på et varmt baderomsgulv, sier Tove Jacobsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg