onsdag 20. mai 2020

Overvekt og fedme

Studier viser at omtrent hver femte voksen person i Norge har en kroppsmasseindeks (KMI) på mer enn 3 som er definisjonen på fedme. I tillegg kan overvekt begrense aktivitetsnivået ditt og hvilke aktiviteter du kan delta i. Videre kan det by på praktiske problemer som for eksempel at klær ikke passer, og at sko blir ubehagelige å ha på seg. Kanskje enda viktigere er den betydningen overvekt og fedme har for videre helse i livet. Fysisk aktivitet og sunt kosthold er viktige faktorer mot overvekt.


Blant barn ser det ut til at den samla andelen med overvekt og fedme har stabilisert seg.

Personer med hjertesvikt og BMI mellom 3og 3 hadde lavere dødelighet enn de med normal vekt. Overvekt og fedme Retningslinjer. Nasjonal faglig retningslinje.


De siste tiårene har man sett en betydelig økning i forekomsten av overvekt og fedme i den norske befolkningen, noe som må forklares gjennom endrede livsstil- og kostholdsvaner. Hva er konsekvensene av overvekt ? De psykiske problemene er knyttet til selvbilde og ens egen opplevelse av å ikke tilfredsstille samfunnets krav til utseende, slik det blant annet framstilles i media. En del barn med fedme vokser det av seg, men hvis du lider av overvekt og fedme i barndommen, er det større risiko for at du også kommer til å lide av fedme som voksen.


Forebygging er derfor svært viktig.

Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. KMI 25–2er overvekt. Slik beregner du din KMI. Hvis du har overvekt , men ellers god helse trenger du ikke slanke deg, men kan forebygge vektøkning ved å følge kostrådene og rådene for fysisk aktivitet beskrevet nedenfor. Men det har også vist seg at en lett grad av overvekt beskytter mot en rekke akutte sydkommer når man først har blitt syk.


Omkring prosent av den voksne norske befolkning lider av fedme , og andelen er økende. Fedme er av Verdens helseorganisasjon definert som en kroppsmasseindeks (BMI) på eller mer. Ved fedme samler det seg store fettmengder i og omkring indre organer, og særlig i underhuden, fortrinnsvis i bukveggen, skuldrene og hoftepartiet.


Man mener at denne utviklingen skyldes livsstilsendringer i vårt moderne samfunn med mer stillesittende arbei mindre naturlig mosjon, ubegrenset tilgang på matvarer, økt tilbud av kaloririke matsorter og drikke, økt bruk av bil og så videre. Figur viser BMI for ulike aldersgrupper. Blant de yngste er det minst forekomster av overvekt og fedme , men det er også her andelen undervektige er høyest.


Rundt av den voksne norske befolkning lider av fedme. Dette er en annen måte å måle overvekt og fedme på, og ganske lett å gjøre hjemme hvis du vil finne ut hvor på skalaen du ligger. Man tar helt enkelt et målebånd rundt midjen, som er rett.


RAPPORT OVERVEKT OG FEDME I NORGE: OMFANG, UTVIKLING OG SAMFUNNSKOSTNADER MENON-PUBLIKASJON NR. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ved uttalt fedme bør familiær opphopning av overvekt og kardiovaskulære sykdommer kartlegges, og man bør tenke på legemidler som øker risikoen for overvekt som flere antidiabetika (inkludert insulin), nevroleptika, antidepressiva, glukokortikoider og betablokkere.


Hos oss kan du kjøpe behandlinger for en raskere vektreduksjon.

Ved å ha en sunn kroppsvekt og unngå vektøkning kan kreftrisikoen reduseres. FRA FEDME TIL OVERVEKT : Else Heggli har siden juni tatt av kilo. Hun er nå i kategorien overvektig, med en BMI på 23. En gjenganger blant forklaringer er derimot at overvekt og fedme henger sammen med økt forbruk av sukker og karbohydrater.


Reduksjon av fettinntak og overgang til ”lett”-produkter har foreløbig ikke gitt gunstige resultater. Det samme gjelder selvsagt (for) tung, som rent logisk skulle svare til overvekt. På dansk er da også svær overvægt det samme som fedme. Nå viser en ny studie at utviklingen enda ikke ser ut til å ha stoppet.


Det er ikke slutt på fedmeepidemien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg