torsdag 7. mai 2020

Spiseforstyrrelser årsaker

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten. En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser.


Sist oppdatert: 05. Matinntaket hos en person med spiseforstyrrelser er ikke styrt alene av sult eller metthetsfølelse, men av et komplisert samspill mellom psykologiske og biologiske faktorer.

I dag er det økt forståelse for at spiseforstyrrelser har sammensatte årsaker. I stedet for å studere isolerte risikofaktorer har forskere blitt mer opptatt av å studere mekanismer og sårbarhetsmodeller. I disse modellene ser en på spiseforstyrrelser som et resultat av samspillet mellom arv og miljø. En person har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og atferd i forhold til mat, kropp og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten.


Personen blir over-opptatt av kropp, vekt, utseende og matinntak. Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å få hjelp. Forhold som regnes å opprettholde spiseforstyrrelsen , er blant annet at symptomer oppleves som nyttige.

Det er en økt forståelse for at spiseforstyrrelser har sammensatte årsaker. Derfor er det viktig å huske at de fleste som har en spiseforstyrrelse , er normalvektige. Hva er en spiseforstyrrelse ? Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på, og det går an å bli helt frisk. Det finnes ingen enkel forklaring på hvorfor noen personer utvikler spiseforstyrrelser. Man tenker seg at noen personer kan være spesielt sårbare, slik at i møte med noen utløsende faktorer kan det utvikle seg en spiseforstyrrelse.


Vi kjenner ikke den presise årsaken. Det er en viss arvelig tilbøyelighet, men sykdommen skyldes trolig at din psykologiske utvikling og kroppsoppfattelse er kraftig forstyrret. De fleste som strever med spiseforstyrrelser er overvektige, normalvektige eller svinger i vekt. Det er den enkeltes forhold til maten, kroppen og vekten som er avgjørende når man skal vurdere grad av alvorlighet. Hittil har vi nok vært mest oppmerksomme på spiseforstyrrelsene anoreksi og bulimi, da de har vært mest omtalt i mediene etter at de viste seg å være utbredt innenfor idretten.


Hver femte jente innenfor norsk eliteidrett har spiseforstyrrelser , og i noen idrettsgrener er hver tredje utøver rammet av matmisbruk. Typisk for anoreksi er stort vekttap og angst for å bli tykk. Tilstanden forekommer oftest hos tenåringer og unge kvinner. Anoreksi er en form for spiseforstyrrelse.


Blant fotomodeller, dansere og idrettskvinner er forekomsten spesielt høy.

Man vet per i dag ikke med sikkerhet hva som er årsaken til anorexia nervosa. Her er sju tegn på spiseforstyrrelse. Har du noen gang lurt på om dine tanker om mat er normale?


Her følger noen spørsmål om spisevaner som kan være nyttige. Svarer du ja på de fleste av dem, betyr det etter all sannsynlighet at du har en sunn holdning til mat. Er flere av svarene nei, behøver ikke det å bety at du har en spiseforstyrrelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg