mandag 11. mai 2020

Utslett og feber barn

Presise og raske termometer for måling av feber. Utslett med feber kan ha en rekke årsaker, men særlig hos barn er årsaken ofte en infeksjon. En annen vanlig årsak kan være medikamentreaksjon, mens smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden årsak. Utslett hos barn - Når det gjelder utslett er det to grunnleggende spørsmål som hjelper deg å sortere ut hva det kan være.


Det er viktig å finne ut om utslettet klør eller ei, og om barnet har feber eller ikke, forklarer barnelege Camilla Moger ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer. Feber eller ikke feber ?

Fjerde barnesykdoBarnet har feber i 3-dager. Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Barnet kan være preget av feber i starten, men har god allmenntilstand når utslettet kommer.


Ifølge helsesøsteren er utslett ledsaget av feber hos barn i barnehagealder en nokså hyppig årsak til at foreldre tar kontakt med helsepersonell. Det er derimot sjelden at et utslett som kommer sammen med feber hos barnet er farlig. En vanlig årsak til feber hos barn er virusinfeksjoner.


Noen virusinfeksjoner kan gi utslett. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.

C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Dersom barnet har et utslett og samtidig har nedsatt allmenntilstand og feber , bør man oppsøke lege. Kan ta en prøve av utslettet. Ved utslett og hudforandringer sammenfallende med feber , kan man gjerne ta en prøve fra huden, skriver lommelegens spesialist i hudsykdommer, Kjetil Guldbakke, i et legesvar.


Mulige årsaker til utslett kan være: Barnesykdommer. Både barn og voksne kan rammes av smittsomme barnesykdommer. Noen av barnesykdommene gir klassiske utslett. Klikk på lenkene for å se bilder av de forskjellige utslett.


Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn.


Barn kan få utslett av mange ting. Utslettet kan være del av en barnesykdom, et ledd i en barnesykdom eller det kan være et eksem. Man kan også få utslett av sol eller kal tørr luft. Utseende og måten utslettet har oppstått på, kan fortelle mye om årsaken.


Ved fjerde barnesykdom har barnet først feber i 3-dager. Høy feber , pustebesvær, oppkast eller nedsatt allmenntilstand kan forekomme av utslett , og er et tegn på at legen bør kontaktes så fort som mulig. Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager.

Utslett har ulike kjennetegn og symptomer, og noen opplever mer alvorlige symptomer enn andre. Barnesykdommer er en betegnelse som brukes mye om en rekke sykdommer som i all hovedsak rammer barn. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett , som kan lindres. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Kontakt lege innen ett-to døgn hvis barnet har væskende utslett eller dersom utslettet ikke viser tegn til bedring.


Hvordan kan jeg forebygge utslett ? Klarer du å styre unna stoffer du er allergisk mot, vil du ikke få utslett. Hjernehinnebetennelse er infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Barnet får høy feber , frostanfall, avtakende bevissthet, tegn til sjokkutvikling (kal blek, klam hud).


Det kan oppstå blødninger i huden ( utslett som ikke går bort når man presser et glass mot det). Barn under to år år har færre typiske symptomer og funn. Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Hvis et barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke.


Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Diaré med eller uten brekninger.


Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie. Akutt debut med feber , halssmerter, belagte tonsiller og rød munnslimhinne (enantem). Dette gjelder også bleiebarn.


Diffust, småprikkete rødt utslett i ansiktet unntatt området rundt munnen, som virker ekstra blekt. Den typiske jordbærtungen ses gjerne etter noen døgn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg