onsdag 13. mai 2020

Munnskold smittsomt

Munnskold (after) er sår i munnslimhinnen. De begynner som en rød flekk som etter hvert blir gulaktig med rød kant. Nærmere av befolkningen får slike sår en eller flere ganger i løpet av et år. Også munnsår er svært utbredt, og nå som sommeren nærmer seg med stormskritt kommer antagelig enda flere av oss til å få slike sår i munnen. De fleste munnsår forårsakes av herpes simplex-viruset, som tre av fem personer har hvilende i kroppen.


Forøvrig vet ikke jeg om det er after du har, siden jeg ikke har sett blemmene. Et alternativ er jo herpes, som er smittsomt. Prosent av befolkningen sliter med after eller munnskold i perioder. Hva er after-sr Behandling av after-sr After-sr er ikke smittsomme, med de blir ofte feilaktig tatt for vre forkjlelsessr, som er forrsaket av et smittsomt herpesvirus.


En innsender forteller oss at hun har brukt nesespray på det. Det fungerte helt perfekt sier hun. Svien som fulgte med sårene ble lindret når hun brukte det. Det skal visstnok være en virusinfeksjon som ofte er grunnen til after eller munnskold.


After opptrer som blemmer eller sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller tunge. Tilstanden er vanlig og helt ufarlig. After rammer opptil av befolkningen fra tid til annen. Les mer om after her.


Det faglige uttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, men kan også kalles herpes eller munnsår. Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen. Det er antagelig ikke smittsomt i hvert fall.


Herpes simplex er svært smittsomt. Ved munnsår opptrer den første infeksjonen ofte i 1-års alderen. Hos de fleste barn er tilstanden symptomfri, men den kan i noen tilfeller gi plager.


Dersom et barn får en herpesinfeksjon, er det ved diagnosetidspunktet lite smittefare til andre barn, og barnet kan fortsette å gå i barnehagen som vanlig. Dentinox skrev: I forbindelse med et relativt agressivt angrep med munnskold for et par år tilbake forsøkte jeg i ren desperasjon Dentinox (som man smører på tannkjøttet til barn når de får tenner) - det var en fantastisk oppdagelse! After-sår er ikke smittsomme, med de blir ofte feilaktig tatt for å være forkjølelsessår, som er forårsaket av et smittsomt herpesvirus. After, ofte kalt munnskol er små, gråhvite sår i munnen.


Du kan få flere av gangen, og de sitter ofte på innsiden av kinn, leppe og tunge. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. De har mange navn, de små, hvite sårene enkelte av oss får i munnen fra tid til annen. Corsodyl finnes som munnskyllemiddel også, smaker vondt men desinfiserer.


Finnes en gel (ganske ny) som jeg ikke husker hva heter (ikke Corsodyl gel) som legger seg som en hinne oppe på munnskolden og beskytter og lindrer. De fleste opplever at munnsåret forsvinner av seg selv i løpet av 7-dager, men tidlig behandling med reseptfrie legemidler kan gjøre at man får mindre smerter og forkorte tiden det tar for såret å hele seg. Nesten alltid plassert i slimhinnen under underleppen, helt nede i bunnen, eller lenger inne i munnen helt bak jekslene.


After er en svært vanlig tilstan og svært mange av oss har på et eller annet tidspunkt hatt midlertidig sår i munnen. Et vanlig tegn på munnskold er at det gjør vondt og svir når vi spiser. Ubehaget begynner med små blemmer som blir til avgrensede, kraterformede sår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg