fredag 8. mai 2020

Smerter i skulder

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hovedsymptomer er smerter i skulderen som forverres ved bestemte bevegelser, noe som avhenger av hvilken sene som er betent. Smertene gir redusert funksjon i skulderen.


Hos noen opptrer smertene etter uvant arbeid eller aktivitet. Supraspinatus tendinopati er den vanligste formen for skuldertendinopati og utgjør åtte av ti tilfeller.

Det er sykdommer i en rekke andre organer som kan gi skuldersmerter via referert smerte. Referert smerte skyldes at nerver som går fra et sted i kroppen, for eksempel et organ, samles i en nervecelle eller i ryggmargen. Et kjent eksempel på dette er at man kan få smerter i venstre arm ved hjerteinfarkt. Har du vært utsatt for en ulykke som skadet skulderen, kan dette naturligvis gi smerter.


Betennelse i leddene eller slimposer rundt skulderen kan også forårsake smerter. Dersom du ikke bruker skulderen, for eksempel etter en skade, kan den lett stivne. Dette kalles frossen skulder (frozen shoulder).


Tilstanden kan også oppstå helt av seg selv.

Hva kan årsaken være til at jeg har smerter i nakke, skulder og armer? Det kompliserte samspillet mellom nakke- skulder -arm gjør at smerter her er utbredt. De er vanskelig å avgrense og kan utløses av mange grunner. En bakteriell infeksjon i skulder regionen er meget alvorlig og man har ofte feber og redusert allmenntilstand som trenger rask medisinsk behandling. Når leddet blir strammere og stivere vil enkle bevegelser, som det å heve armen, bli vanskelig.


Betydelige smerter i hvile og om natta. Vanskelig for å ligge på den vonde skulderen. Cervikal rotaffeksjon (C C5) Lesjon av plexus brachialis. Kan gi smerter baktil i skulder og svakhet i m. Senebetennelse i skulder kan gi smerter i skulder og armen. Skuldersmertene blir gjerne verre ved bevegelse og det kan være vondt å løfte armen.


Når skal jeg oppsøke hjelp ved smerter i skulder ? Når du har lest gjennom symptomer ved skuldersmerter er det viktig å stille seg spørsmålet når man skal oppsøke hjelp. Vi ser at flere og flere velger kiropraktorer til å vurdere og behandle sine skulderplager på en trygg og effektiv måte. Verk i overarmen rett nedenfor skulderen, noen ganger helt ned til underarm og hånd.


Hoven, varm og øm muskulatur.

Det finnes mange årsaker, og de fleste kan diagnostiseres, behandles og forebygges. Smerter om natten, spesielt ved ligging på skulder. Få profesjonell hjelp med dine plager i skulder og krageben! En vond skulder kan oppleves så hemmende at det går ut over funksjons- og arbeidsevnen. Derfor utreder, behandler og finner vi årsaker til disse plagene.


I en almindelig lægepraksis kommer der ca. De vanligste årsakene til smerter i skuldrene eller bryst er overbelastning eller senebetennelse. Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å finne årsaken til dine plager og gi deg rett behandling. En år gammel mann oppsøkte klinikken på grunn av smerter i skulder.


SymptoVanligste leddbetennelsen i armen er frossen skulder (Periarthritis humeroscapularis). Sterke smerter og tilstivning i skulderleddet grunnet immobilisering av skulder etter skade eller langvarige smerter. Symptomene kommer langsomt i løpet av noen måneder.


Ved subakromiale smerter foreslås steroidinjeksjon dersom det foreligger sterke smerter som hemmer bevegelse (↑). Ultralydveiledning av injeksjonen gir sannsynligvis ingen tilleggseffekt (↓). Vi anbefaler generelt ikke repeterte injeksjoner (↓).


Subakromiale smerter er den vanligste skulderlidelsen og er mest utbredt i aldersgruppen til år. Synonyme betegnelser på subakromiale smerter : Skulder impingementsyndrom, subakromialt impingementsyndrom, subakromialt smertesyndrom, rotatormansjett-syndrom og rotatormansjett-tendinopati.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg