fredag 16. april 2021

Vondt i skulderen

Hovedsymptomer er smerter i skulderen som forverres ved bestemte bevegelser, noe som avhenger av hvilken sene som er betent. Smertene gir redusert funksjon i skulderen. Hos noen opptrer smertene etter uvant arbeid eller aktivitet.


Supraspinatus tendinopati er den vanligste formen for skuldertendinopati og utgjør åtte av ti tilfeller. Vont i skuldra ved løft?

Flere og flere har sett lenken mellom dips og vondt i skulderen. Vondt i skulderen etter dips? Det finnes mange årsaker til skuldersmerter og skulderplager.


Les mer om de vanligste årsaker til smerter og vondt i skulderen. Leddet omgis av leddkapsel, en rekke leddbånd og mange sener. Kortisonsprøyten inneholder et glukokortikoid og settes i det punktet som gjør mest vondt.


Har man en smertefull skulder eller en skulder med nedsatt bevegelighet, kan det foruten den påvirkede skulderen skape problemer også andre steder.

Betennelse i skulderen. Typiske symptomer ved betennelse i skulderen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Betydelige smerter i hvile og om natta. Vanskelig for å ligge på den vonde skulderen.


Noen kan oppleve strålesmerter helt ned i underarmen. Sterkt nedsatt bevegelighet i skulderen. Problemer med å kle på seg og med å løfte armen over skulderhøyde.


Mange har smerter i aktivitet, spesielt ved bruk av skulderen over hodehøyde. Tenk deg at du ikke klarer å bruke høyre arm, ditt viktigste verktøy, og når du prøver, gjør det ubeskrivelig vondt. Idretter som svømming, volleyball og tennis har høy forekomst av skuldersmerter. Ved plager i dette området er det viktig å se på helheten, ettersom funksjonen i skulderen påvirkes av nakken, ryggrad og skulderbladets bevegelighet. Skulderen din verker og er stokk stiv.


Vårt fokus i behandlingen er å finne årsaken til smerten. Mange opplever nattesmerter og at det er vondt å ligge både på den aktuelle siden, men mange oppgir også at det er vondt å ligge på motsatt side.

Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Dersom det er trange forhold kan deler av benet høvles vekk slik at plassforholdene blir bedre i skulderen. Dette kalles artroskopisk dekompresjon, og kan gjøres ved hjelp av laser. Du vil sannsynligvis være hemmet i skulderen i seks uker etter en operasjon. Det kan ta flere måneder før du oppnår full kraft og bevegelighet.


Dette kan ofte skyldes idrettsskader hvor skulderen har en aktivt del, som for eksempel ved tennis, styrkeløft, volleyball eller lignende idretter. Videre kan smerter oppstå gjennom ulykkeshendelser som fallskader eller ved at man får skulderen ut av ledd. Ved traumatiske smerter som ved fall er det viktig å utelukke brud ligamentskader og muskelrupturer. Brudd i overarmen, kravebenbrud ligamentskader i AC-leddet eller skulderluksasjon hvor skulderen er ute av ledd er alle vanlige årsaker til akutte skuldersmerter.


Mange nordmenn sliter med smerter og skader i skuldrene, og selv om det er mange årsaker til dette, vil jeg i dette innlegget skrive om muskelen Infraspinatus som kan være en medvirkende årsak til smerter andre steder og da spesielt foran i skulderen. Skarp smerte i skulderen når en løfter armen sideveis og opp, særlig over skulderhøyde. Verk i overarmen rett nedenfor skulderen , noen ganger helt ned til underarm og hånd.


Smerter om natten, spesielt ved ligging på skulder. Hoven, varm og øm muskulatur. SymptoVarierer ut i fra hvilken muskel som er involvert. Felles symptom er et ømt punkt i en muskel som kan referere smerte ut til et annet sted på kroppen.


Autonome fenomen slik som hodepine, svimmelhet, øresus, ufrivillige rykninger i øyet, økt spyttproduksjon osv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg