mandag 5. april 2021

Viktige vitaminer

Vitamin C bidrar til en rekke viktige funksjoner i kroppen. Mineraler er like viktige som vitaminer , og kroppen kan ikke klare seg uten noen av dem. Mineraler og vitaminer kombineres og settes sammen til enzymer som inngår i nær sagt alle kroppens fysiologiske prosesser. Vitamin A setter kroppen i stand til å ta opp protein.


Lever man etter disse kostrådene vil de fleste få dekket sitt behov for vitaminer , mineraler og andre viktige næringsstoffer, i tillegg til at man forebygger sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes, tannråte, overvekt og fordøyelsesproblemer. I likhet med vitaminer er mineraler nødvendige for at kroppen vår skal fungere optimalt.

Hvert mineralstoff har sin spesielle funksjon i kroppen. Fosfor er derfor et viktig mineral for sterkt benvev og sterke. Babyen din får i seg utrolig mye god næring fra morsmelken eller fra morsmelkerstatning. Like fullt er det noen ting som babyen trenger mer av. Fettoppløselige vitaminer tas opp av kroppen ved hjelp av gallesyrer, som er fordøyelsesvæsker som er nødvendige for å absorbere fett.


Denne typen vitaminer lagres i kroppens fettdepot for å kunne brukes ved behov. Mangel på vitaminer i kosten kan føre til svikt i viktige stoffskiftefunksjoner. Vitaminer er viktige næringsstoffer for kroppen.

De har ulik oppbygning og vil derfor ha ulik funksjon og virkning. Dette gjør at de vil oppføre seg ulikt når de blir tatt opp i kroppen. I helhet fremmer B-vitaminene en sunn cellevekst, og derfor er b-kompleks vitaminene viktige vitaminer for håret. For å sikre at du ikke har mangel på B-vitamin, er det viktig at du daglig forsyner kroppen med gode matvarer som er rike på B-vitamin. B- vitaminer påvirker energi, stoffskifte, nerver, muskler, hår, hud og negler.


Disse vitaminene har viktige roller i næringsomsetningen i kroppen, samt i celledannelse. Tiamin er det kjemiske navnet på B 1-vitamin, og er viktig for karbohydratomsetningen. Riboflavin er det kjemiske navnet på B 2-vitamin. Niacin er en fellesbetegnelse for nikotinsyre og nikotinamid.


For å ha det bra og holde seg frisk trenger du åtte ulike typer av livsnødvendige vitaminer. B-vitamin behøves for at mange av kroppens prosesser skal fungere optimalt, blant annet energiomsetningen, produksjonen av røde blodlegemer, nervesystemets funksjon og utviklingen av andre viktige bestanddeler av kroppens DNA 1. Ved hard trening og perioder med stress forbruker kroppen mer av viktige vitaminer og mineraler. B- VITAMINER : Finnes i en rekke matvarer, som kjøtt, korn, egg og grønnsaker. Viktig å vite om vitaminer. Vet du egentlig hva vitaminer er og hvorfor de er så viktige for kroppen?


Kroppen trenger for eksempel vitaminer for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner. Mangel på ett eller flere vitaminer over lengre ti gir symptomer på alvorlige sykdommer – vitaminmangelsykdommer. Oppdagelser som at appelsiner hindret skjørbuk (C-vitaminmangel) er viktige milepæler i medisinhistorien.

Mange eksperter mener blant annet at de kan bidra til å forebygge helseproblemer som hjerte- og karsykdom og kreft. Men til tider kan det blir ganske forvirrende. Får du i deg nok vitaminer gjennom kostholdet eller burde du ta noen form for kosttilskudd? Noen næringsstoffer er spesielt viktige for deg som er gravi og det anbefales at gravide tar tilskudd av folat og vitamin D. Andre kosttilskudd kan være nødvendig dersom du utelater viktige matvaregrupper fra kostholdet ditt. Fettløselige vitaminer binder seg til fett, og opptas i blodet via tarmen, slik at det finnes et reservelager hvis det skulle oppstå vitaminmangel.


Kroppen kan ikke produsere mineraler, og disse stoffene må (i likhet med vitaminer ) tilføres gjennom kosten eller kosttilskudd. Den mest effektive måten å stimulere hårveksten på er å følge et balansert og variert kosthold som er rikt på vitaminer og andre næringsstoffer. Hvilke vitaminer og hvor mye det er av dem i ulike matvarer og drikker, kan du finne i Matvaretabellen (matvaretabellen.no).


Mineraler, eller mineralstoffer, omfatter uorganiske stoffer som kroppen trenger i relativt store mengder, som kalium, kalsium og fosfat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg