tirsdag 6. april 2021

Vondt i hælen

Har du særlig vondt på morningen eller kommer smertene utover dagen? Vondt i hælen og hælsmerter kan skyldes flere mulige diagnoser og årsaker. Det vil også kunne være vondt under hælen når du drar stortåa opp fra bakken.


Ved plantar fascitt vil du oftest ha mest vondt under foten når du tar de første skrittene ut av senga på morgenen. Både voksne og barn rammes. Kreftene hælen tar imot når vi går kan være ganger kroppsvekten, og hele ganger når du løper.

Følgelig er hælen den delen av foten som oftest er utsatt for skader og smerte på grunn av sin anatomiske funksjon og plassering. I de fleste tilfeller har hælsmerter en mekanisk årsak. Stilte spørsmål vedrørende betennelse i hælen. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor. (Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk) – Følg Vondt.


For noen er det vondt å gå og stå vanlig oppreist. For andre blir det først smerter ved at man løper eller belaster foten. Det klassiske er at det gjør vondt om morgenen når man står opp, men det blir bedre med en gang man har gått seg varm.


Og så blir det vondt igjen når man blir kald etter å ha belastet mye, forteller Stjernen.

Det antas at en vesentlig del av tilfellene med smerter under hælen kan tilskrives denne tilstanden. Den kan ramme mennesker i alle aldre, men plantar fasciitt er vanligst fra 40-årsalderen og oppover. Det er også en ganske vanlig tilstand blant idrettsutøvere (særlig løpere) og militærpersonnel.


Hælsmerter kan ha mange årsaker. Denne informasjonen handler om smerter på undersiden av eller fortil på hælen , kjent som plantar fasciitt. Pla ntarfascien er plate med bindevev som strekker seg fra hælputen til tåballene. En fettpute i hælen , over dette bindevevet, bidrar til å de mpe trykket når du går. Barnet kan begynne å halte eller gå på tær for å avlaste og lindre smerten.


Det gjør vondt i hælen dersom du klemmer fra begge sidene av hælen , eller ved fast trykk mot den aller nederste del av akilles-senen. Røntgen kan vise forandringer i bakre del av hælbeinet dersom tilstanden har vart en god stund. Har du hatt vondt under hælen i flere uker, anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling. På Fot- og ankelklinikken har vi lang erfaring med behandling av plantar fascitt. Alt fra plagg som holder inn, gir støtte og bedre blodsirkulasjon til ortopediske såler.


Rask levering - dagers åpnet kjøp. Om morgenen etter mye trening og løping, var de første skrittene en prøvelse med stivhet, halting og mye vondt. Noen ganger kan det også være smerter langs utsiden av hælen. Behandling av plantarfasciitt.


Tilstrekkelig hvile og avlastning er viktig for å tillate tilheling av plantarfascien.

Det er imidlertid flere ting du kan prøve ut selv: Prøv å unngå trykkbelastning under hælen. Mange opplever at smertene blir bedre med avlastning. Jeg fikk plutselig vondt under den ene hælen her om dagen og det gjør vondt når jeg går og legger vekt på det benet (er bare under høyre fot). Det er en ganske skarp smerte, men det er ikke noe problem å gå. Tipper at det er en betennelse eller noe.


Jeg trener ganske regelmessig men jeg jogg. Har du for eksempel vondt i hælen kan noen begynne å gå på tærne for å avlaste smerten. De som får plantar fasciitt har ofte en nedsatt steglengde, og da får du hælnedslaget under hælen i stedet for bak på helen, forklarer Aanesen.


Ofte haltende gange. Smerte bak på hælen hos unge. Det kan oppstå på en, eller begge hæler. Av og til ses en lokal hevelse i området. Etter anamnesen vil foten og leggen undersøkes.


Det er mange plager man kan få i føttene men noen av de vanligste områdene å få vondt er vond i hælen og i fotbuen. Hælspore er resultatet av lang tids feilbelastning av de store seneflatene under fotsålen. I et forsøk på å reparere gjentatte småskader i senen begynner kroppen å avleire kalk der hvor senen hefter til hælbenet, og etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore.


Dette forårsaker smerter i hælen. Med tiden blir symptomene kraftigere og det kan være vanskelig å belaste området. Har du vondt i hælen kan det være den vanlige plagen hælspore, Plantar Fascitt.


Hos MedicOnline får du råd og tips om årsaken til hælspore og vi har et stort utvalg støtdempende såler for deg som har hælspore og smerter under hælen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg