tirsdag 19. januar 2021

Vegetarisk kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. God mat kan likså godt lages av vegetabilske råvarer. Vi valgte å teste vegetariske produkter ment å etterligne produkter av kjøtt. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Det kan være store helsegevinster ved å ha et plantebasert kosthold. Du kan sette sammen kosten din slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes, men det krever noen basiskunnskaper om hvor de ulike næringsstoffene finnes og hvilke det er nødvendig å ta tilskudd av.


Praktiske råd - vegetarisk kosthold. Lurer du på hvordan du enkelt kan gjennomføre et vegetarisk kosthold ? Her finner du nyttige tips og eksempler på måltider. Så mye kan vegetarisk kosthold påvirke hjertehelsen.


Vegetarisk kosthold

Nye studier viser at plantebasert kosthold kan redusere risikoen for å dø av hjertesykdom med prosent. I et vegetarisk kosthold brukes helst fullkornprodukter, d. I vanlig hvetemel siktes den fettrike kimen bort fordi den kan harskne og redusere melets holdbarhet. Også kliet (skallet) er fjernet i vanlig hvitt mel. Et vegetarisk kosthold øker inntaket av umettet fett, kostfiber, karotenoider, vitamin C, vitamin E, folat, kalium og antioksidanter. Samtidig reduseres inntaket av mettet fett, salt, kolesterol og det totale energiinntaket.


Interessen for vegetariske kosthold er klart økende, og vegetarisme er blitt et veletablert fenomen i Norge. Veksten kan dokumenteres over hele landet og gjelder også, og spesielt, for veganisme. Tilgjengeligheten og salg av vegetarmat har også steget.


Vegetarisk kosthold

Helsedirektoratet om vegetarisk og vegansk kosthold : En balansert og variert vegetarkost egner seg for individer i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere. Lakto- vegetarisk mat inneholder oftest mindre jern enn vegankost, fordi melk og meieriprodukter gir svært lite jern. KalsiuHos barn som spiser vegankost, er belgvekster som bønner, linser, erter og soyaprodukter, grønne grønnsaker og vegetabilske drikker av for eksempel soya, havre og mandel tilsatt næringsstoffer gode kilder til kalsium. Ost og egg inneholder en del selen og kan være en god kilde for dem som bruker det.


Inntaket av selen kan bli lavt på et helt vegetarisk kosthold , så det er viktig å inkludere vegetabilske matvarer med et høyt innhold av selen. Jordsmonnet i Norden har lavt innhold av selen. Dermed har også mat dyrket her lavt seleninnhold.


Vegetarisk kosthold

Dette er matvarer som bidrar med flere viktige næringsstoffer. Her får du råd om hvilke næringsstoff du bør være oppmerksom på ved et vegetarisk kosthold , samt hva som kan være alternative gode kilder til disse næringsstoffene. Varianter av vegetarisk. Det finnes ulike typer vegetarisk kost. I den laktovegetariske kosten har du utelatt kjøtt, kylling, fisk, skalldyr og egg, men spiser fremdeles melkeprodukter.


Når du også spiser egg, kalles det i stedet lakto-ovo- vegetarisk. Vegansk kosthold inneholder derimot bare vegetabilske næringsmidler. Tonstad S, Stewart K, Oda K, Batech M, Herring RP, Fraser GE. Ser vi på resultatene om de ulike typene vegetariske kosthold , fant forskerne ut: De som hadde en vegetarisk diett, hadde prosent lavere risiko for kolorektal kreft enn de som ikke var vegetarianere.


Vegetarisk kosthold

Vegetarisk kosthold og diabetes. Blant de som hadde et vegetarisk kosthold som inkluderte fisk, var reduksjon i risiko prosent. Lavt inntak av mettet fett og høyt inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, soya, nøtter og frø er typisk for vegetarisk og vegansk kosthold. Dette kostholdet produserer lavere total andel kolesterol og lavere nivå av LDL-kolesterol og gir bedre blodsukkerkontroll.


Disse faktorene bidrar til redusert forekomst av kroniske sykdommer. Dette er gunstig både i samfunnsmessig og helsemessig perspektiv, men det forutsetter god kunnskap om ernæring. Uten riktig sammensatt kost er vegetarianere utsatt for å utvikle næringsmangler. Man skiller mellom vegankost, laktovegetarisk kost og laktoovovegetarisk kost. I alle disse kostene utelates kjøtt, fugl og fisk.


I en vegandiett utelater man i tillegg alle dyreprodukter som egg, melk, melkeprodukter og honning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg