fredag 8. januar 2021

Vondt i brystet ved hoste

Vondt i brystet ved hoste

Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse. Fargen skyldes at materie hostes opp fra lungene. Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp. Dette fører til at luftveiene blir trange.


Vanlige symptomer er hoste , sårhet og smerter i hals og bryst. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger. Enkelte får piping i brystet og har feber.


Har du smerter i brystet ? Nei: Man kan godt ha lungebetennelse uten at det er smerter. Ja: Det kan være smerter ved lungebetennelse og ved betennelse i lungehinnene. Du har vel ikke smerter fra hjertet? Er du under behandling med inhalasjonsmedikamenter - spray eller pulver?


I går begynte jeg å få vondt i brystet. I tillegg til en feber jeg merket at kommer. Hva kan dette være? Brystsmertene er ikke så veldig ille, men jeg merker det godt.


Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy. Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Ustabil angina pectoris eller hjerteinfarkt. Hoste og feber kan mangle.


Smerter eller følelse av press, trykk, tyngdefølelse eller sammensnøring sentralt i brystet , eventuelt med utstråling til venstre skulder, armer, kjeve, hals eller øvre abdomen. Kan gi plutselig dyspné, takypné, respirasjonsavhengige brystsmerter og hoste. Eventuelt hemoptyse.


Ved mye smerte eller trykk kan man eventuelt gå til legen og sjekke. Angina Pectoris Angina skyldes trange blodårer til hjertemuskulaturen, men ikke avstengte blodårer som ved infarkt. Smerter som dukker opp ved fysisk aktivitet og som går over i hvile er typisk. Smertene oppleves som et trykk like bak brystbenet, og kan stråle ut i venstre arm, ned til magen eller opp mot halsen. Ved smerter i brystet vil behandlingen avhenge av hva den bakenforliggende årsaken til smertene er.


Lege bør kontaktes så raskt som mulig hvis smertene i brystet : Varer i mer enn et par minutter. Når bør du kontakte lege? Følges av vanskeligheter med å puste.


Oppleves som bekymringsfulle og skremmende. Forverres ved fysisk aktivitet. Kliniske tegn ved vondt i brystet og brystsmerter – Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.


Hos eldre personer begynner lungebetennelsen ofte langsommere enn hos yngre personer, og symptomene kan virke mildere. Nedsatt bevegelse i brystryggen ved palpasjon. Trykkømhet i brystryggen kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon. Muskel smerter i brystet er noget almindeligvis blevet forbundet med overdreven hoste. Forstyrret på begge sider af brystet er et almindeligt symptom hos mennesker, der lider af kighoste.


En muskel brystet trukket på grund af hoste er også ganske almindeligt, men i de fleste tilfælde hærdes uden medicinsk intervention. Ved moderat til sterke brystsmerter som oppstår plutselig, bør man kontakte lege raskt. Spesielt hvis smertene er ledsaget av tung pust, kvalme og medtatthet kan det være et tegn på alvorlig sykdom. Vi vet at en del går altfor lenge med symptomer uten å komme seg til legen.


Det har stor betydning i forhold til spredning, og kan avgjøre utfallet av sykdommen, sier assisterende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg