tirsdag 12. januar 2021

Vaksine mot lungebetennelse

Forskning viser at pneumokokkvaksinen beskytter mot at bakteriene sprer seg i lungevevet og til andre deler av kroppen. Bakteriene i vaksinen er døde og kan ikke skade deg. Formålet med en vaksine mot pneumokokker er at den skal forebygge slike livstruende infeksjoner.


Det er utviklet konjugatvaksiner som beskytter mot henholdsvis og serotyper av bakterien Streptococcus pneumoniae. Lungebetennelse er alvorlig og kan være livstruende, men med rask behandling blir de fleste helt friske. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen.

Antibiotika virker ikke mot virus, men lungebetennelse som er forårsaket av virus går ofte over av seg selv. Det finnes noen typer muntlige vaksiner på markedet: den velkjente polio vaksine , aTy21a tyfus vaksine , en malaria vaksine og en vaksine mot rotavirus. Hvordan er en muntlig vaksine annerledes? Den muntlige vaksinen består av levende, svekkede (svekkede) virus celler, i motsetning til en injeksjon der virus er drept.


Det finnes en god vaksine mot lungebetennelse , men den er alt for lite brukt i Norge. Alle over år burde be legen sin om få den, var ett av Puls-ekspertens svar på seernes spørsmål på. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika.

Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Derfor bør vaksinasjon vurderes før en reise. Barn og voksne med lungebetennelse kan få trange luftveier og pustevansker. Pneumokokkbakterien er den vanligste årsaken til lungebetennelse. I så fall er det ofte nyttig å bruke astmamedisiner.


LES OGSÅ: Høyt blodtrykk. Hvem bør vaksinere seg mot lungebetennelse. Vaksiner hos barn og voksne, særlig pneumokokk og influensa vaksine.


De fleste alvorlige lungebetennelser er forårsaket av bakteriegruppen pneumokokker. Andre bør ta influensavaksine, da denne beskytter mot bakteriene som “står bak” både influensaen og. Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka prosent. Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres. Noen får influensa til tross for vaksine.


Målet er å tilrettelegge for tilgang på vaksiner for humanitære organisasjoner, myndigheter og FN-organisasjoner i humanitære kriser. I tillegg behandlinger for lungebetennelse skutt bivirkninger er ikke alltid nødvendig, ettersom de vanligvis forsvinner av seg selv. Bare hvis det varer mer enn fem dager, bivirkningene bør du oppsøke lege.


Selv om lungebetennelse vaksine regnes som trygt, er det best at bare de som er i faresonen for å bli vaksinert.

Dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, så må du ta et smalspektret penicillin. Hvis du er allergisk mot penicillin, eller har mykoplasma- lungebetennelse , kan du få et makroli et tetrasyklin eller et fluorokinolon. Hvis lungebetennelsen din skyldes virus, hjelper det ikke med antibiotika. Første vaksine mot japansk encefalitt. Dette inkluderer vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio for alle hvert 10.


Alle som ikke tidligere er vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder eller har hatt disse sykdommene, bør vaksinere seg med MMR- vaksine. I Norge får barn vaksine mot lungebetennelse for å forebygge at de får en alvorlig bakteriell infeksjon. Her i Norge har de verdens beste utgangspunkt for å kunne bekjempe infeksjonen selv. Nok mat, rent vann, trygt hjem.


Vaksine mot influensa har vært i bruk i mange år. Det er bare virusdelen av vaksinen som endres ved behov, basert på kontinuerlig overvåking av influensavirussirkulasjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg