onsdag 20. januar 2021

Vondt i magen og korsryggen

Jeg har i noen dager plutselig fått vondt i nedre del av ryggen og nedre del av magen. De kommer helt plutselig så må jeg legge meg ned for at det skal bli bedre. Avføringen er normal, av og til litt løs.


Og en hoven lymfeknute. Problemet og løsningen når du har vondt i korsryggen. Ryggsmerte er vanlig og over av befolkningen kommer noen gang under livet til å oppleve det, og det koster samfunnet rundt milliarder kroner per år i sykemeldinger og førtidspensjonering (1).


Vondt i korsryggen og korsryggsmerter kan ramme alle. Det passer aldri med vondt i korsryggen. Akutt vondt i korsryggen er en plage som rammer opptil av den norske befolkningen ifølge tall fra NHI. Mange er svært ømme på triggerpunktene i korsryggen , men smertene kan også stråle ut i setepartiet og nedover i låret, noe som gjør det svært smertefullt å bevege seg. Også skambenet og lysken kan rammes av betennelse.


Jeg har i de siste dagene spist litt løk og slik som jeg ikke tåler så godt,har gått bra samme dag men idag har jeg vondt i magen og masse luft. Det flytter seg litt rundt så varierer litt hvor det gjør vondt ,men sitter mest høyt opp og blir litt bedre akkurat i det jeg får ut litt luft. Samtidig har jeg vondt i ryggen,litt høyere opp enn korsryggen ,det stikker,er sliten og smerter. Jeg er en overvektig hente på 14.


Jeg har vondt nederst i magen og i korsryggen , jeg vet ikke hva det er. Jeg har en skrekk for leger og er redd for at di skal røre magen min for det er noe jeg er veldig flau over. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin?


Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege. Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid.


Du har i lang tid følt deg oppblåst og har mer luft i magen enn normalt. Det er helt normalt å kjenne seg omblåst en gang i blant, men i aller verste fall kan dette være tegn på kreft i eggstokkene. Andre symptomer på dette er smerter i magen og bekkenet og liten matlyst, ifølge Gynecologic Cancer Foundation. Føles nesten som menssmerter, men jeg har aldri hatt noe særlig menssmerter. Går på cerazette p-piller som gjør at jeg ikke har noen kraftige blødninger og ikke smerter hvis jeg først har en liten mellomblødning.


Vondt i magen og korsryggen

Tren bort korsrygg-smerter - her får du øvelsene. Smerter i korsryggen hindrer mange overvektige fra å trene. Men fysisk aktivitet er anbefalt ved korsryggsmerter, og er i seg selv et viktig.


Hva er korsryggsmerter og hvorfor har jeg vondt i ryggen? Smertene kan også stråle ned i setet og låret og enkelte opplever også smerter i lysken. Verker det i korsryggen , og har du vondt i nedre del av rygg og hofte? Om du sitter ved PCen hele dagen eller har en mer aktiv hverdag hvor du løfter mye, er det ofte én plage som går igjen - svak, øm og vond korsrygg. Men det kan du heldigvis gjøre noe med.


For det er noe alle og enhver sliter med en eller annen gang i løpet av livet. Veldig mange av dere som har vondt i korsryggen , har mye spenninger i ryggstrekkeren, altså muskulaturen som går langs ryggsøylen, langs korsryggen og nedover i setet. Ved at du sitter riktigere på jobben, vil korsryggsmertene bli litt bedre.


Så lenge du kjenner godt med liv i magen , ikke har vondt og blødningen ikke øker på eller fortsetter over flere timer, kan du ta det med ro. Skulle du derimot få smerter i magen som ikke gir seg, kraftig pågående blødning, eller kjenne at fosteraktiviteten endrer seg, bør du ringe fødestedet ditt for å få råd. Du kan også få smerter i korsryggen og nedover beina.


Noen blir kvalme og kan kaste opp. Andre får hodepine, ørhet eller du kan bli svimmel. De fleste opplever at smertene starter når blødningen kommer, eller noen timer før, og er på sitt verste når blødningen er kraftigst.


På legespråket foretrekkes betegnelsen funksjonell dyspepsi eller non-ulcus dyspepsi (NUD = ikke-magesår plager i øvre del av magen ). Funksjonell betyr at plagene ikke skyldes sykdom i noen organer (ikke-organiske plager), og dyspepsi betyr smerter og ubehag i øvre del av magen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg