onsdag 20. januar 2021

Symptomer på psykiske lidelser

Symptomer på psykiske lidelser

Psykiske lidelser og plager kan ramme de. Informasjonen på helsenorge. I denne artikkelen kan du lære om hva som skiller de ulike psykiske lidelsene fra hverandre.


Det finnes mange forskjellige typer psykiske lidelser , og de deles inn litt forskjellig i forskning og i klinisk praksis. Dette er ikke en komplett liste, men noen av de vanligste typer tilstander som regnes som psykiske lidelser. Det var ikke noen grupper som hadde mye mer problemer enn andre.


Forskerne fant bare en svak sammenheng mellom psykiske lidelser og for eksempel kjønn og alder, noe som betyr at dette er vanlige plager blant alle typer studenter. Det var likevel noen flere som hadde symptomer blant kvinner, studenter eldre enn år, ikke-religiøse og homofile. Klassifiseringen av personlighetsforstyrrelser er under omlegging internasjonalt. Flere forstyrrelser ligner andre psykiske lidelser , for eksempel ligner tvangspreget personlighetsforstyrrelse tvangslidelse og schizotyp forstyrrelse ligner schizofreni.


Det som tidligere ble betegnet som psykopati kalles nå antisosial personlighetsforstyrrelse. Funnene kan tyde på at det er en økning i bekymringer, stress og søvnvansker, men at det ikke er noen økning i symptomer på å faktisk være deprimert eller lei seg. Symptomer på psykiske lidelser.


Barn vokser og utvikler seg raskt, og psykiske lidelser og problemer viser seg med ulike symptomer på ulike alderstrinn. Presentasjon om forekomst av psykiske plager og lidelser. Trenger du lysbilder til foredrag om psykisk helse?


Symptomer på psykiske lidelser

Denne presentasjonen er beregnet for fagfolk og andre som har behov for bakgrunnsstoff til bruk i foredrag: Forekomsten av psykiske plager og lidelser i befolkningen - stabil eller i endring? Depresjon er ikke det samme som å føle seg litt nedfor. Typiske symptomer er tristhet, lite eller mye søvn, vansker med å interessere seg for ting og lav selvtillit. Dersom du merker symptomer på lidelsen, oppsøk hjelp så fort som mulig.


Det er mulig å forhindre en sykdomsepisode dersom du får hjelp tidlig nok. Bruk tid på dine nærmeste og forsøk å holde familieforhold stabile. Få den søvnen du skal ha! For lite søvn kan noen ganger utløse nye maniske episoder.


Fastlege eller legevakt kan hjelpe og henvise videre til spesialisthelsetjenesten. Flere steder finnes også ambulante team som kan komme hjem til de som har behov for det. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer på slike traumer. Noen har også psykiske lidelser forut for flukten som krever oppfølging. Tjenestene bør ha kompetanse til å identifisere alvorlige psykiske helseproblemer og henvise til videre utredning og behandling ved behov.


Generelt sett er det vist at personer som av en aller annen årsak har en umoden eller skadet hjerne, er mere utsatt for å få organiske psykiske lidelser. Likeledes er mennesker med dårlig allmenntilstand og personer i høy alder disponert for organiske psykiske lidelser. Ved andre psykiske lidelser , for eksempel nervøse lidelser , ses symptomer , som i lettere grad findes hos alle mennesker - for eksempel angst, nedsat humør, tvangstanker og overforbrug af alkohol.


Symptomer på psykiske lidelser

Diagnosen stilles basert på kliniske symptomer. Pasienten må ha visse symptomer av en viss alvorlighet og varighet for å få diagnosen. Det kan være snakk om at symptomene kommer tilbake etter perioder med bedre fungering - personen opplever et tilbakefall. På tross av at det er en utbredt oppfatning blant folk flest at psykologisk stress fører til sykdom, er ekspertene og forskerne mer usikre på denne sammenhengen 1. Hva er psykologisk stress?


Psykologisk stress oppstår når en person opplever at omgivelsenes krav og forventninger overstiger egen kapasitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg