onsdag 15. april 2020

Jern mangel

Jern mangel

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin. Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen.


Jern mangel

I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. De selges reseptfritt på apotek og fås både i lave doser (9-mg) og høye doser (1mg). Spesielt om du velger et tilskudd med høyt jerninnhol kan det gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hard eller løs mage.


Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen. Rundt prosent av kvinner i fruktbar alder lider av jernmangel , og rundt prosent vil etterhvert utvikle det som kalles jernmangelanemi. Jern er nødvendig for at kroppen skal produsere hemoglobin, et protein som hjelper de røde.


Jern mangel

Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel , folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. De første tegnene på jernmangel er gjerne at man blir litt blek rundt munnen og at man blir trøtt. Det er imidlertid ofte slik at jernmangelen kommer snikende, og derfor er det ikke sikkert at man merker noe til det i det hele tatt. Man regner med at så mange som 2- av alle menstruerende kvinner har jernmangelanemi.


Jerntilskudd er ofte nødvendig for å korrigere en jernmangel eller. Legen din kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det er skjult blod i avføringen, og om det er grunn til å undersøke øvre og nedre del av tarmen.


Hvem er mest utsatt for jernmangel ? Bruk av vanlig spiral vil ofte øke menstruasjonsmengden, mens en hormonspiral vil redusere blødningene. Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet. Dersom inntaket av jern reduseres, vil leveren, som er kroppens største jernlager, forsyne de røde blodlegemene med jern.


Lite jern i kosten kan gi jernmangel og mild jernmangelanemi hos friske individer. Kvinner er mer utsatt enn menn på grunn av jerntapet ved menstruasjonsblødningene. Vi sammenliknet effekten av en lav dose jern gitt som kosttilskudd med effekten av en høy farmakologisk jerndose hos ellers friske individer med jernmangel og lett jernmangelanemi.


Symptomer på jernmangel. Tegn på jernmangel hos eldre barn kan ofte være litt vanskelig å se. Det kan være vage og diffuse tegn som blant annet trøtthet, blek hu nedsatt matlyst og fysisk yteevne og hyppige infeksjoner, sier ernæringsekspert Bjelland Brunborg. Har fått råd med deg tidligere angående jernmangel hos guttene mine på og år. Eldstemann startet med 1mg jern i februar, og har gått på det kontinuerlig til midten av august (med noen få korte opphold i påvente av prøvesvar).


Ferritinen har gått fra til nå 17. I Norge vil variert, sunt kosthold inneholde tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer. Noen grupper kan likevel være ekstra utsatt for jernmangel , og jernmangel er den hyppigste mangelsykdommen i Norge i dag. Dette gjelder spesielt: Kvinner med store.


I siste halvdel av svangerskapet er det ikke lett å påvise jernmangel hos gravide, fordi den normalt mest pålitelige testen kan være vanskeligere å tolke. Dersom Hb er lav, og det er mistanke om at det foreligger jernmangel , er det da mulig å starte et forsøk med jerntabletter. Det kan eksempelvis gis som 1mg jern daglig i to uker. Blodmangel kan skyldes jernmangel.


Mangler man jern , kan kan ikke danne tilstrækkeligt med røde blodlegemer og man kan få blodmangel. Røde blodlegemer står bl. Ved mistanke om jernmangel bør du oppsøke lege for å måle kroppens jernlagre og blodprosent. Det er ikke gunstig å ta jerntilskudd for sikkerhets skyld fordi for mye jern i kroppen kan være skadelig (og jerntilskudd inneholder ganske mye jern ). Det bør bare tas ved påvist jernmangel eller rett etter en har gitt blod.


Jern mangel

Hvis du føler, at du mangler luft ligegyldigt hvor dybt du trækker vejret, så kan det måske være på grund af jernmangel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg