tirsdag 7. april 2020

Takvise magesmerter

Magesmerter kan arte seg på forskjellig vis. De kan være murrende, verkende, skjærende eller stikkende, alt avhengig av årsak. Smertene er ofte ledsaget av andre symptomer fra fordøyelseskanalen, som kvalme, oppkast eller endret avføring.


Vurdering av akutte magesmerter. Det ligger mange forskjellige organer i mageregionen som kan gi smerter. Man skiller først og fremst mellom smerter fra magesekken og smerter fra tarmene.


Ved beskrivelsen av magesmerter vil det være viktig å få med når og hvordan de startet, hvor de sitter, hvilket mønster ( takvise , vedvarende) og hvilken karakter de har (stikkende, murrende). Luft kan være fryktelig vondt, men er ikke farlig i seg selv. Det er nesten ingen grenser for hva magesmerter kan være tegn på. Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter).


Takvise magesmerter

En kvinne i begynnelsen av 30-årene kom til legevakten med magesmerter som hadde vart i omtrent ti timer. Smertene debuterte akutt som takvise smerter i nedre del av abdomen og spredde seg etter hvert til hele høyre side av abdomen, med utstråling til høyre kravebein. Noen ganger kan smertene komme i løpet av sekunder, andre ganger i løpet av timer. De fleste av oss opplever magesmerter fra tid til annen.


Kanskje du var fullstendig utsultet da du kom hjem og kastet i deg litt for mye mat litt for raskt, eller kanskje du har hatt en svært stressende uke og kjenner at magen er litt ekstra urolig. Stadige jevne smerter som lindres litt av å ligge stille, tyder på betennelse i et organ eller i bukhinnen, f. Spedbarn: Viktigste tegn på magesmerter er gjerne gråt, ev. Smertene blir verre på tom mage og lindres ofte når du får i deg litt mat og drikke – spesielt melkeprodukter.


Sure oppstøt, kvalme og eventuelt oppkast. Du kan ikke avgjøre hvilken type magesår du har ut fra symptomene. Gallesten kan iblant gi takvise smerter, men ofte i øvre del av buken.


I følge Sandvold Olsen er mennesker med IBS -irritabel tarm mer plaget med knipsmerter enn andre. Disse er ofte mer følsomme for sammentrekning av tarmen, og har ofte en motorikk i tarmen som er annerledes enn hos de som ikke har irritabel tarm. Takvise eller konstante? Stråler smertene (til rygg, mot lyske)?


Ro eller bevegelsestrang? Hatt slike smerter tidligere? Noe som lindrer smertene? Hvordan er avføringen? Men selv om de ikke er så alvorlige som for eksempel pankreatitt, betyr det ikke at de ikke er viktige.


Enkelte matingredienser er ikke bra for kroppen din, og du vil merke dette. Kroppen vil beskytte seg selv. Omgangssyke gir som oftest kvalme, diaré eller oppkast, og går som regel over etter et par dager. Smerte i nedre høyre del av magen etterfulgt av feber og kvalme, kan være et tegn på blindtarmbetennelse. Nyrestein kan gi takvise og sterke smerter i korsrygg og flanke, ofte med utstråling ned mot lysken.


Gallestein kan gi takvise og sterke smerter under høyre ribbensbue. Betennelse i galleblæren gir mer konstante smerter og feber. Gallesmerter forverres ofte etter fettrike måltider.


Jeg har veldig sykdomsangst og trekker alltid alvorlige slutninger, altså direkte til dødelig kreft med en gang. Jeg er godt kjent med luftsmerter og magesmerter av mange varianter også, gallestensanfall, men dette ligner ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg