torsdag 2. april 2020

Psykisk mobbing

Barneombudet påpeker videre at psykisk helse er et stort problemområde for ungdommer i dag. Hun mener man ikke kan gradere mobbing. Blant de som kun mobbet, hadde prosent psykisk sykdom, mens blant mobbeofrene hadde prosent psykisk sykdom. Blant de som verken hadde blitt mobbet eller var mobbere (referansegruppen), hadde ni prosent slik sykdom. Når jenter mobber, benytter de i mindre grad fysisk vold enn det gutter gjør.


Indirekte mobbing er omtrent like vanlig blant gutter som blant jenter.

Virkninger av mobbing på psykisk og fysisk helse Illustrasjonsfoto: Scanpix Barn og ungdom som blir utsatt for mobbing , har betydelig økt risiko for å utvikle psykiske problemer. Krenkelsene kan være i form av fysiske slag, spark, kloring og dytting, eller i form av utestengning, hvor mobbeofferet ikke får delta i sosial kontakt med de andre. Jeg forteller min historie for å få åpenhet rundt psykiske problemer, og konsekvensene av mobbing. Ikke trekk dere unna når noen sliter! Mange er redde for å gjøre feil når de får vite at en klassekamerat, venn eller bekjent sliter psykisk.


Hvorfor oppfølging etter mobbing er viktig. En årsak til at mobbesaker vedvarer over lang ti kan være at man ikke har en god nok oppfølging etter at mobbingen er avdekket og stoppet. Gutter mobber oftere enn jenter, og gutter utfører fortrinnsvis fysisk og verbal mobbing.

Den som mobber kan være en enkeltperson, men det kan også være gruppevold fra flere. Hadde noen regnet sammen samfunnskostnadene av mobbing , og lagt regningen på bordet, ville innsatsen for å få stoppet mobbing økt betraktelig, sier førsteamanuensis Klara Øverland. Et viktig element i definisjonene av begrepet mobbing er at det er ubalanse i styrkeforholdet mellom partene.


Det vil si at det er en fysisk eller psykisk ubalanse slik at offeret ikke er i stand til å forsvare seg fysisk eller sosialt i situasjonen. Studien viser at risikoen for å bli pasient i psykisk helsevern er betraktelig høyere hvis man har vært innblandet i mobbing. Risikoen øker fire ganger hvis man er blitt mobbet, og åtte ganger hvis man både er blitt mobbet og har mobbet andre. Det er oppløftende at unge selv roper varsko, men voksensamfunnet, særlig skolen, bør være fremst i arbeidet mot krenkelser og mobbing. Hverken myter eller teknologi bør få styre samfunnslivet.


Forskning på psykisk lidelse hos personer med utviklingshemming viser at de som har blitt utsatt for mobbing har fire ganger såstor sjanse for å ha depresjon, sammenlignet med dem som ikke har vært utsatt for dette. Studien viser også at en god kvalitet på omsorgstjenesten reduserer risikoen for depresjon hos de som utsettes for mobbing. Det er uendelig vondt og ensomt å bli utsatt for mobbing.


Så vondt at det for mange er vanskelig å snakke om. Det kan dreie seg om å bli utelukket fra det sosiale nettverket på jobben, stadig bli forbigått eller oversett når oppgaver skal utdeles, bli uriktig eller overdrevet beskyldt for dårlig arbei eller ertet, fleipet med og latterliggjort. Norges mest besøkte nettsider om psykisk helse. Målsetningen med nettsiden er å gjøre det enklere å lete etter psykisk hjelp, og å spre nyttig informasjon om psykiske vansker og tilgrensende områder.


Barnet mitt opplever mobbing , hva gjør jeg? Du kan kontakte oss her. Det kan være mange grunner til at barnet ditt ikke trives.

Vi har laget en guide om hvilke rettigheter barnet ditt har og hvordan dere kan gå frem i kontakten med skolen eller barnehagen. NRK (norsk) Vi bruker Elastic Email som vår leverandør for nyhetsbrev. Ved å melde deg på nyhetsbrevet, godtar du at informasjon om din mailadresse blir lagret hos Elastic Email for prosessering i tråd med deres vilkår og personvernpolicy.


Mobbing og plaging kan være en av dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg