fredag 17. april 2020

Symptomer på lungebetennelse uten feber

I de tilfellene med høy feber og klare tegn på lungebetennelse kan antibiotika forkorte sykdomsperioden og den smittsomme perioden. Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Hoste, feber og generelt uvel. Her får du vite mer om de lumske symptomene og får tips til å holde lungebetennelse på avstan hvis du ennå ikke har fått det.


Redusert allmenntilstand eller forvirring kan være de eneste tegnene på lungebetennelse. Ved atypisk lungebetennelse forårsaket av mykoplasma- eller klamydia-bakterien vil symptomene utvikle seg langsommere enn ved typisk lungebetennelse.

Stille lungebetennelse er lungebetennelse som gir sparsomt med symptomer. Mykoplasma lungebetennelse gir kraftig tørrhoste, lett feber , sår hals og hodepine. Symptomene kan gjerne vedvare i 3-uker. Penicillin tar ikke knekken på mycoplasma lungebetennelse. Det begynner vanligvis med at man får en vanlig forkjølelse med hoste, feber og vondt i halsen som ikke blir bedre, men verre, etter noen dager.


Lungebetennelse er den vanligste varianten av pneumokokkrelaterte sykdommer. De vanligste symptomene er feber , hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.

Jeg hadde en langvarig, bakteriell lungebetennelse for et par-tre år siden - uten feber. Feber og redusert allmenntilstand er typiske symptomer på lungebetennelse. Hos eldre kan sykdommen ledsages av en akutt forvirringstilstand som kalles delir. Ved en legeundersøkelse inngår det å lytte på lungene med stetoskop. De fleste får plagsom hoste, feber og tyngre pust enn vanlig.


Sykdomstegnene varierer mye. Sting eller smerter i brystet er også vanlig. Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig.


Vanligvis opplever folk som lider av lungebetennelse frysninger flere ganger om dagen. Disse frysningene kan vare i alt mellom tretti og seksti minutter. Feber ikke avgjørende — Feber er ikke et avgjørende tegn på at man har viruslungebetennelse. Det er fullt mulig å ha lungebetennelse uten å få feber , sier overlege Madsen. I noen tilfeller er det kliniske bildet av lungebetennelse uten feber mil og symptomene på betennelse slettes.


Oftest utvikler atypisk lungebetennelse uten feber etter en forkjølelse. Hva er symptomene på lungebetennelse ? Siden det finnes flere typer mikroorganismer som kan føre til lungebetennelse (betennelse i lungeblærene) så kan symptomene variere litt.

Det viktigste er imidlertid at man kjenner igjen symptomer på alvorlig lungebetennelse og ikke at man kjenner til hvilke typer mikroorganismer som er ansvarlige. Og det er gjerne oppblomstring i barnehager og skoler på vår og høst. Dersom infeksjonen sprer seg til lungehinnen kan sykdommen gi smerter i brystet som pasienten kan lokalisere.


Ufarlig, men plagsom. Diagnosen stilles ved at legen lytter på lungene til. Hun minner om at foreldre særlig bør passe på at barnet drikker nok. Barn klarer seg lenge uten mat, men kan fort bli dehydrerte hvis barnet ikke får i seg nok væske.


Saftis er et godt triks for å lure i barna væske og litt sukker, tipser hun. Skyldes virus eller bakterier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg