torsdag 3. desember 2020

Symptomer på ørebetennelse

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Alle kan få en ørebetennelse , men barn er spesielt utsatte. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene.


En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Symptomer på ørebetennelse : Smerter i øret.

Dette kan skyldes at trommehinnen er sprukket. Barna holder seg til øret. Nedsatt hørsel, irritasjon og søvnproblemer er vanlig hos barn.


Råd mot ørebetennelse : Trykket er lavest når barnet sitter eller står. Som regel er tilstanden uskyldig, men det finnes hissige varianter som kan være smertefulle og gi symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus.


Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.

Typiske symptomer er smerter i øret i forløpet av en forkjølelse. De vanligste symptomene er øreverk og feber. Andre tegn på ørebetennelse hos barn er nedsatt hørsel.


Smertene vil da avta eller forsvinne helt. De yngste kan gråte mer enn vanlig og være vanskelig å roe ned. Halsbetennelser som skyldes andre bakterier eller virus gir sjelden kraftige symptomer og i slike tilfeller vil kroppens eget immunforsvar som regel bekjempe infeksjonen. Sørg for at du holder deg god og varm, sørg for å få i deg nok drikke og eventuelt bruk midler for å lindre de verste plagene (se neste del). De aller fleste blir bedre etter dager fra symptomdebut og trenger ikke antibiotika.


Kun i noen tilfeller er det indikasjon med penicillinbehandling. Ved akutt nyrebetennelse kan du ha smerter i området bak i ryggen der nyrene sitter. Ofte har du også forhøyet blodtrykk og hevelser , særlig i bena eller omkring øynene.


Ved primær nyrebetennelse er symptomene ofte få, og oppdages ofte først når nyrefunksjonen er så dårlig at symptomene preges av nyresvikt. Allerede i barnets første leveår kan familien oppleve at barnet får mellomørebetennelse. Selv om sykdommen er mest vanlig hos barn, kan voksne kan også få det. En opplever da dottfølelse i øret og eventuelt svekket hørsel som de første symptomer på mellomørebetennelse.


Hvis det går hull på trommehinnen, renner det puss ut av øret. Hvis du har mellomørebetennelse, forverres smertene under flyreiser. Hvis du skal ut å fly, bør du gå til legen, som vil gi deg nesedråper.

Andre symptomer inkluderer svetting, frysninger, hode og muskelsmerter, tap av matlyst, dehydrering, svakhet og irritabilitet. Sykdomstegnene varierer mye. Sting eller smerter i brystet er også vanlig.


De fleste får plagsom hoste, feber og tyngre pust enn vanlig. Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig. Mellomørebetennelse er en fellesbetegnelse for betennelsessykdommer i mellomøret. Infeksjon i mellomøret.


Vanlig komplikasjon til øvre luftveisinfeksjon. Bakteriell årsak finnes hos 30–. Mer enn av barn har hatt minst én akutt mellomørebetennelse før skolealder.


På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg