fredag 18. desember 2020

Tørrhoste behandling

Men hoste oppfattes ofte som svært irriterende. Vanligvis er det et virus som står bak luftveisinfeksjonen, men i noen tilfeller kan det også skyldes en bakterie. Også kalt uproduktiv hoste, kommer av irritasjon og kløe i luftveiene, og kan låte litt gjøende. Grunnen til at tørrhoste ofte kalles for uproduktiv, er at du ikke hoster opp noe.


Hosten har ingen funksjon i seg selv, utenom å fortelle deg at slimhinnene i halsen er irriterte.

Hoste er vanlig under og etter ordinære luftveisinfeksjoner. Oftest vil dette være tørrhoste. Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten.


Det finnes likevel enkelte tips mot tørrhoste som du kan prøve ut. Reseptfrie hostesafter kan forsøkes, men det er usikkert hvor godt disse faktisk virker. Det er motstridende data om nytten av slimløsende preparater, men man kan ikke utelukke en eventuell beskjeden effekt.


Dokumentasjon for effekt av slimhinneavsvellende behandling i monoterapi mangler, og det er grunnlag for en restriktiv bruk av efedrin på denne indikasjonen, særlig hos barn. Typisk er det at den starter samtidig med eller like etter en alminnelig forkjølelse og fortsetter som en plagsom krillehoste.

De første dagene med forkjølelse kommer det kanskje opp en del slim med hosten, men så blir det mer og mer en plagsom tørrhoste (”krillehoste”). Opphostet består mest av skum og tynt spytt. Hva kan jeg selv gjøre?


Da røyking er den mest alminnelige årsaken til kronisk hoste, bør du slutte å røyke. Det er også viktig at du så langt det er mulig unngår støv, røyk og skadelig damp - både på arbeidsplassen og i hjemmet. Behandlingen avhenger av årsaken til hosten.


Denne typen hoste har i seg selv ingen funksjon, annet enn at den forteller deg at slimhinnene i halsen er irriterte. Tørrhoste er en irritasjonshoste hvor du ikke hoster opp slim. Et alternativ er Bronwel Comp mikstur eller Bronwel sugetabletter.


VELG RIKTIG BEHANDLING TIL HOSTEN. Det er viktig skille mellom slimløsende og noe som er hostedempende. Om er usikker bør du spørre på apoteket. Ved irriterende tørrhoste kan det være bra å bruke et hostedempende middel.


Få ekspertenes beste råd mot tørrhoste , enten du sliter du med tørrhoste etter forkjølelse eller tørrhoste om natten. Har du langvarig tørrhoste kan det skyldes alvorlig sykdom. RS-virus kan være årsak til lungebetennelse og tung pust hos barn under år, og noen av disse barna kan trenge sykehusinnleggelse.

De større barna får oftest ikke så alvorlige symptomer når de får en infeksjon med RS-virus. Noen få ganger kan barnet ha en bakteriell lungebetennelse som trenger behandling med antibiotika. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. Sykdomsforløpet er ofte langtrukket, med plagsom tørrhoste over 3-uker, men ellers mild sykdomsfølelse og lite feber. Selv uten behandling vil de aller fleste bli helt friske og antibiotika er derfor unødvendig.


Ved tørrhoste kan du prøve hostestillende legemidler som virker ved å hemme hosterefleksen. Vær obs på at dersom du bruker det blodfortynnende legemidlet Marevan (warfarin) så skal du ikke bruke det hostestillende legemidlet noskapin uten etter samråd med lege. Gravide skal heller ikke bruke noskapin. Antitussiver kan være nyttige ved plagsom tørrhoste uten tegn til obstruksjon. Spesifikk behandling.


Noen kaller det for irritasjonshoste også. Det er noe som både voksne og barn kan ha fra tid til annen uten at det er noe alvorlig. Hoste og forkjølelse er som regel ikke noe stort problem. Men det kan oppstå tilfeller som gjør det nødvendig å oppsøke lege.


Følgende informasjon har som mål å gi deg best mulig informasjon, men er ikke ment å erstatte legens råd når det er nødvendig, f. Duchennes muskeldystrofi (DMD) er ikke bare den vanligste formen for muskelsykdom hos barn, men også en av de alvorligste. For de fleste er dette en ukjent sykdom, derfor er det viktig å øke. Det er kun to reseptfrie preparater tilgjengelig på det norske markedet som kan brukes i behandlingen av tørrhoste hos barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg