torsdag 17. desember 2020

Utslett på kroppen

Se bilder av ulike utslett hos både barn og voksne. Mange påvirkninger og sykdommer kan gi utslett i ansikt, på hender eller kroppen. All informasjon på NHI. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.


Jeg har fått utslett som startet på venstre side av navelen, det minner veldig om myggstikk.

Dag spredde det seg litt oppover mot brystet og har nå dag nådd hals. Har og littegrann på armene nå. Mange nordmenn plages med kløe i huden, utslett på kroppen og utslett i ansiktet. Hudsykdommer kalles ofte også dermatoser. Uansett hvor utslettet oppstår og om det bare er synlig eller også smertefullt eller kløende, så kan det ha mange potensielle årsaker.


Utslett kan både være kløende og ikke kløende. Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.

Ved en del hudsykdommer har utslettet en karakteristisk lokalisasjon. Noen får også et rødlig utslett som kan klø på bryst og føtter. På engelsk er sykdommen kjent som slapped cheek syndrome, fordi det ser ut som at noen har klasket barnet på kinnene, sier Ringnes. På kroppen er elementenes lengste akse parallell med pasientens ribbein, i folderetningen på huden, noe som ofte ses godt på litt avstand.


Sopp ellers på kroppen blir gjerne kalt for ringorm”. Vær også oppmerksom på at enkelte alvorlige infeksjoner, som blodforgiftning eller meningokokksykdom, kan gi hudblødninger som likner på utslett. Eksempler på hudsykdommer som gir utslett eller andre hudforandringer er: EkseHuden blir rød og væskende eller tørr og skjellete. Skabb gir ofte sterk kløe fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden, men det kan ta flere uker før kløen oppstår.


Et annet kjennetegn er utslett som ser ut som små innsektstikk eller småsår. Dersom du klør på utslettet, kan du få skorpebelagte sår. På folkemunne kalles utslettet også for vabler eller neller.


Det kan være små flekker eller større sammenhengende områder. De vanligste er de som kommer med virussykdommer, inkludert alle barnesykdommene. Kløe eller ikke kløe?


Med mindre det dukker opp like etter at barnet har spist, er de ganske ufarlige, sier. Elveblest og eksem klør.

Hudsopp trives i varme og fuktighet. De finnes i huden og kan noen ganger kan de føre til utslett hos mennesker med sensitiv hud. Det finnes mange andre hudsykdommer som kan misoppfattes som sopp, blant annet psoriasis ved utslett på negler, hender, føtter og i hodebunnen. Listen over mulige årsaker er lang, fra hudinfeksjoner til eksem og dårlig blodsirkulasjon.


Candida utslett på kroppen. Kan skyldes uttalt svetting, bruk av antibiotika, immobilitet som gjør at hudfolder lukker seg over hud. Tilstanden er vanligst blant personer med diabetes som ligger i sykehus.


Er en candida-infeksjon i skjeden og rundt skjedeåpningen. Det tyder mest på eksem, som også kan være allergisk. Hvordan ser det ut? Det ligner et utslett fra brenn nesler. Mest sannsynlig skyldes utslettet noe du nettopp har spist eller vært i kontakt med.


Man kan få eksem over hele kroppen. Dette kan tyde på at du har et eksem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg