torsdag 31. desember 2020

Tvangslidelser

Tvangslidelser kan behandles. Menn tenderer til å debutere noe tidligere enn kvinner, men forekomsten er omtrent like høy blant kvinner og menn. En typisk person med tvangslidelse utfører tvangshandlinger for å oppnå reduksjon i angst som har oppstått i forbindelse med tvangstanker. Det varierer hvor ekte eller livaktige de ulike påtrengende tankene eller tvangstankene oppleves, noe som også kan variere mellom ulike personer som er rammet av tvangslidelser.


Likevel går de fleste pasientene ubehandlet gjennom livet. Nå skal norske behandlere få intensiv opplæring i eksponeringsterapi.

Kognitiv atferdsterapi står sentralt i behandlingen av tvangslidelser. Noen opplever at symptomene deres kommer og går, andre har symptomer hele tiden. Har du en veldig alvorlig tvangslidelse, kan det være vanskelig å leve et normalt liv. Det viktigste du kan gjøre er derfor å søke hjelpe.


Mange har stor nytte av kognitiv adferdsterapi og legemidler. Dette betyr at noen personer er disponert, og at visse omstendigheter kan utløse en tvangslidelse. Hva er av betydning. Man får ikke tvangslidelser av familieproblemer, men måten familien eller andre rundt en takler tvangslidelsen, er av betydning for hvor ille plagene.


Norsk OCD forening, ANANKE er en brukerorganisasjon for mennesker med tvangslidelser (OCD), deres pårørende og andre interesserte.

Et mindretall, anslagsvis prosent, har et mer alvorlig kronisk forløp med gradvis forverring av yrkesmessige og sosiale funksjoner. Aktiv behandling hjelper opptil prosent. I Norge og Sverige finnes det en egen støtteforening, Ananke, for mennesker med tvangslidelser , pårørende og andre interesserte. Blant dokumentert virksomme behandlingsmetoder, er førstevalg ulike varianter av metoden eksponering med responsprevensjon (ERP).


Tankene fører ofte til sterkt ubehag eller angst, eller en følelse av at noe ikke føles riktig. Faglig veileder for barne- og ungdomspsykiatri Del 1: Diagnostikk og utredning. De vanligste plagene forbudet med tvangslidelser er hyppig og langvarig håndvasking og dusjing eller bading, som skyldes frykt for skitt og bakterier. Noen antidepressive legemidler har dokumentert effekt på tvangslidelser. Disse medikamentene virker på hjernens serotonerge system.


Det er viktig å være oppmerksom på at dosen som hjelper for tvangslidelse oftest må være betydelig større enn den som hjelper for depresjon. Hos barn vil det være tvangshandlingene som foreldre og andre lettest legger merke til, og som dermed får mest oppmerksomhet. Angstlidelse er betegnelse for en gruppe av psykiske lidelser som er kjennetegnet av indre uro, spenning og angst, og hvor personen har bevart evnen til å skille mellom fantasi, det vil si egen indre tanke- og fantasiverden, og ytre virkelighet. Det finnes to dokumentert virksomme behandlingsmetoder, og førstevalg er ulike varianter av metoden eksponering med responsprevensjon (ERP). Lidelsen består som oftest av både tvangstanker og tvangshandlinger.


Det å ha en tvangslidelse kan oppleves som svært ubehagelig og forstyrrende i det daglige liv. Hvordan oppleves tvangslidelser ? Ungdom og eldre barn forstår vanligvis at tankene som leder til tvangshandlingene er noe som bare finnes i eget hode og ikke er en reell fare. Før du starter i behandling for tvangslidelser må du igjennom en grundig utredning.

Dette for at behandlingen din skal kunne skreddersys. Utredningen består av: Relevante tester og intervju, som på fagspråket blir kalt strukturerte diagnostiske intervju. Relevante skjemaer som du skal fylle ut selv (selvrapporteringsskjemaer). På sin liste over hvor handikappende ulike sykdommer er, plasserer Verdens helseorganisasjon tvangslidelser helt oppe på tiendeplass. Det engelske navnet er obsessive-compulsive disorder, noe som har gitt opphavet til forkortelsen OCD.


Opp mot en av fem nordmenn rammes av angst eller tvangslidelser i løpet av livet. Han er ekspert på tvangslidelser , både som forsker og i behandling av pasienter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg