Mononukleose kalles også kyssesyken. Det er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr virus (EBV), som tilhører gruppen herpesvirus. Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen.
Oftest medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og. KYSSESYKEN : Vanlige symptomer Foto: NTB Scanpix Vis mer Diagnosen. Skal man undersøke om man har kyssesyken , vil legen vil se på det kliniske bildet, og se etter typiske symptomer og tegn på leverbetennelse. Det er vanlig å ta en hurtigtest som kalles monospot. Etter hvert blir imidlertid symptomene tydeligere og typiske for kyssesyken.
De uthevete symptomer får alle som får sykdommen. Denne kombinasjonen av sykdomstegn hos en som er mellom ca. Hvordan stiller legen diagnosen kyssesyken ? Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykdomsbildet, blodprøver og en prøve fra halsen. Kyssesyken er vanligst hos tenåringer. Hvis eldre får sykdommen, kan den ha et mer alvorlig forløp.
Mange har hatt sykdommen i barndommen, og det kan ha vært så få symptomer at man ikke har merket at man har hatt sykdommen, men man er beskyttet mot å få sykdommen igjen. Prøvesvar på halsprøve viser om det er streptokokker mens monospot, stikk i fingeren, viser om det er kyssesykeviruset. Typiske symptomer i ungdomsårene er slapphet og ofte øyelokkshevelse, deretter halsbetennelse, utslett og i noen tilfeller forstørret milt. Les også: Alt du bør vite om feber.
Normalt varer kyssesyken i to til fire uker, men enkelte vil oppleve å være syke enda lenger. I svært få tilfeller kan det oppstå komplikasjoner. Dette kan være lungebetennelse, skader på luftveiene eller sykdommer som hjernehinnebetennelse og hjertebetennelse.
Den mest kjente og mest fryktede følgen av kyssesyken er skader på milten. De aller fleste i den voksne befolkningen har på ett eller annet tidspunkt vært utsatt for smitte med viruset som forårsaker kyssesyke, men mange har enten ingen symptomer eller en svært mild infeksjon, slik at diagnosen aldri stilles. De fleste som har uttalte symptomer er barn eller ungdom.
Studier tyder på at av den voksne befolkningen blir smittet av viruset, men de fleste blir ikke så syk at diagnosen stilles. Gjennomgått sykdom gir livslang immunitet. Har du fått vite at du har kyssesyken , skal du unngå alkohol, paracethamol og naturpreparater, men stort sett kan de fleste leve som normalt. LES OGSÅ: Slik kan du unngå vond rygg. Du kan også føle at sykdommen er litt seig.
En leverbetennelse, eller forstørret lever, er en sykdom du bør være oppmerksom på. Dette kan skje når leveren blir betent og øker i størrelse, noe som forårsaker symptomer du bør kjenne til. Datteren min har trolig fått kyssesyken. Er det noen som vet hvilke symptomer den har, og hvor langt sykdomsforløpet er?
Hvilke prøver bør bli tatt? Den kommer fra Epstein-Barr virus. Folk som er smittet med viruset utvikler antistoffer som gjør dem immune mot det punktet på. Du skal ikke drikke da du har kyssesyken. Anbefaler en tur til legen om du har mistanker, det er ikke en sykdom som er smart å gå rundt med uten å vite det.
Man kan bli syk i lang tid av den dersom man ikke tar hensyn. Høy feber, vondt i halsen og hovne lymfeknuter på halsen er de viktigste symptomene ved kyssesyken. Etter smitte med Epstein Barr viruset tar det ca 4-uker før man utvikler symptomer på kyssesyken. Man opplever gjerne først generell sykdomsfølelse, slapphet og feber som varer 1-uker. Smitte utenom ungdomsårene gir vanligvis lite symptomer , og dette kommer sannsynligvis av at immunsystemet hos ungdom reagerer annerledes på viruset enn hos barn og voksne.
Ofte forløper sykdommen med symptomer som ved forkjølelse eller lett influensa. Symptomer ved kyssesyke. Barn og ungdom i alderen 12–år kan være mer utsatt for kraftigere symptomer , som hovne mandler, hovne lymfeknuter og forstørret milt.
I sjeldne tilfeller forekommer det respirasjonsvansker i forbindelse med hovne mandler.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.