mandag 2. november 2020

Symptomer på adhd hos voksne

Her kan du lese intervjuet om Anne som var voksen da hun fikk diagnosen ADHD. Psykologekspert hevder at mange voksne blir gående med udiagnosert ADHD. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur.


Depresjon: Det å være deprimert er ikke uvanlig hos voksne med ADHD. Det skal og alltid avklares at det ikke er andre årsaker til symptomene, feks angst eller depresjon som man ofte ser hos de med ADD og ADHD.

I tillegg viser skåringen av om symptomer gir forstyrrelser i hverdagsfungeringen stor variasjon. ADHD - symptomer hos voksne. Bruker man ICD-systemet antas forekomsten av hyperkinetisk forstyrrelse å være cirka – hos barn og unge.


Ungdom og voksne har ikke det samme høye aktivitetsnivået, men er ofte rastløse. Behandlingen vil vanligvis bestå av en kombinasjon av psykoedukasjon, veileding og medikamentell behandling. Hvor skal du henvende dig?


I Norge er behandling med legemidler tilgjengelig for barn, ungdom og voksne med ADHD. Behandling med medisiner bør i de aller fleste tilfeller kombineres med andre tiltak. Hos voksne må informasjon om utdanning og arbeid innhentes.

Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Tidlig barndom atfer kombinert med utvidet testing, brukes til å diagnostisere ADD hos voksne. Som med mange sykdommer, blant annet nøyaktig testing utelukker andre sykdommer som kan ligne ADD symptomer.


Og gør den det på en særlig måde hos kvinder? Hør om symptomer , årsager og behandling og især om strategierne for et godt liv trods mangel på. Hos mange skjer det imidlertid en aldersmessig modning som medfører reduserte symptomer på hyperaktivitet, mens problemene med organisering av hverdagen ofte vil bli tydeligere med årene. Hun skal nå undersøke hvilken effekt legemiddelet Ritalin har på beslutningstaking hos voksne med ADHD.


De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Foruten utfordringer med hyperaktive barn, kan det ofte være tilleggsvanskene som bringer de voksne inn i psykiatrien. Vurder alle sykmeldinger individuelt. Hun må planlegge og gjøre alt for at familien skal fungere. Noen samlivsproblemer har en diagnose.


Angstlidelser og depresjon er de vanligste komorbide tilstandene hos personer med Aspergers syndrom og har tilsammen en forekomst beregnet til. Depresjon er vanlig hos ungdom og voksne , mens barn har økt sannsynlighet for symptomer knyttet til ADHD. Forskning hos barn indikerer å bytte til en sukkererstatning, for eksempel aspartam, ikke reduserer symptomer på ADHD. Outlook for voksne med ADHD.


Langvarig behandling kan redusere problemer hjemme og på jobb, og bringe pasienter nærmere familiene og deres faglige. Hvad sker der i hjernen? Likevel er det kjent at barn helt ned i førskolealder kan vise symptomer på ADHD.

Det er mindre vanlig å diagnostisere veldig små barn. Der har man en mer ”vente og se-holdning”, sier Aase. Det er usikkert hvor mange barn som fortsatt har symptomer i voksen alder. Noen av disse har diagnosen narkolepsi, en form for søvnforstyrrelse.


Der findes ikke en psykologisk test, som kan erstatte den kliniske diagnosticering, men tests og vurderingsskalaer er nyttige hjælperedskaber i den diagnostiske proces. Det er derfor viktig med grundig utredning for å sikre at riktig diagnose er stilt, før det lages en behandlingsplan og eventuelle medisiner tas i bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg