mandag 2. november 2020

Symptomer på hiv

Tidlige symptomer på hiv -infeksjon. Dette kalles akutt eller primær hivinfeksjon. Serokonversjon betyr at kroppen din starter å lage antistoffer mot hiv. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.


Les om symptomer , forebygging og det å leve med hiv.

De fleste som har hiv , har fått det som følge av ubeskyttet sex med en infisert person, det vil si en person som er smittet og er bærer av viruset. Aids er en samlebetegnelse på de aller alvorligste formene for hiv -infeksjon. Men selv om man ikke har symptomer , kan man fortsatt smitte andre. Retrovirus er RNA virus som bruker revers transkriptase, “baklengs omskrivningsenzym,” til å lage DNA.


Blant menn som har sex med menn, er den mottakende part, det vil si den personen som mottar sæ mest utsatt. Heldigvis har det blitt uviklet legemidler som kontrollerer hiv -infeksjonen i langt større grad enn for bare noen år siden. HIV er et retrovirus.

Inokulasjonssmitte for eksempel ved kontaminert sprøytespiss. Mor-barn-smitte (i svangerskap, ved fødsel eller amming). SYMPTOMER Vanligvis asymptomatisk i mange år.


Primær hiv -infeksjon: cirka halvparten opplever. Om lag halvparten av de som får hiv opplever symptomer , noe som betyr at det er like stor sannsynlighet for å ikke oppleve symptomer. Det er altså store individuelle forskjeller og vanskelig å slå fast hvilke symptomer som gjelder for den enkelte. Ca halvparten () av de smittede opplever en akuttreaksjon til uker etter smittetidspunktet i form av kraftig influensa, høy feber og opphovnede lymfekjertler som kan minne om kyssesyken.


Hiv -test og diagnose. Når viruset kommer inn i kroppen, brytes forsvaret gradvis ned og kroppen blir mer mottagelig for infeksjoner og sykdom. Aids er en tilstan der opstår, fordi hiv -virus har nedbrudt immunforsvaret i så høj en gra at det ikke længere fungerer tilstrækkeligt.


Diagnosen bygger på en kombinasjon av alvorlige og mindre alvorlige symptomer og funn. Ubehandlet vil hiv gradvis angripe kroppens T4-lymfocytter eller CD4-celler. Disse cellene er hvite blodlegemer som har en sentral oppgave i koordineringen av immunologiske reaksjoner i kroppen.


Hivpositive på vellykket behandling og som ikke har målbart virusnivå i blodet gir ingen risiko for smitte. Etter hivsmitte starter viruset å formere seg. Ved aids er immunforsvaret så ødelagt av hiv at det ikke lengre fungerer.

Målet er å redusere virusnivået så mye som mulig, det vil si til det ikke er påvibart i blodet ( hiv -rna 0). Hvis du tar medisinene uregelmessig eller stopper helt, vil vi. Symptomer på hiv og aids. Det er vanlig å dele inn hiv -infeksjonen i fire faser ut fra symptomer og tegn på sykdom.


To til fire uker etter at man er smittet med hiv , er det vanlig å få halsbetennelse og feber, men ikke alle merker noe til dette. Deretter er det vanlig med et stille intervall uten noen symptomer eller tegn på at man har hiv. I motsetning til andre virus inneholder retrovirus enzymet revers transkriptase.


Når et retrovirus infiserer en mottakelig celle, blir virusets RNA ved hjelp av enzymet omdannet til DNA. Normalt blir RNA laget ved hjelp av DNA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg