fredag 26. mars 2021

Virus smittsomt

Norsk robotteknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Vår automatiserte metode for desinfeksjon reduserer beviselig risiko for smitte. I motsetning til bakterier har virus ikke noe stoffskifte, og de er derfor ikke i stand til å formere seg før de er integrerte i våre celler.


Derfor kan man ikke gi dem gift uten også å ramme våre egne celler. Dette er bakgrunnen for at behandlingen av virusinfeksjoner som regel overlates til pasientens eget immunforsvar.

Hvor lenge er man smittsom ? Akutt bronkitt forårsaket av virus vil ofte være smittsomt så lenge symptomene varer. Noen ganger vil man få en relativt langvarig tørrhoste i etterti men denne skyldes irritasjon av slimhinnen i luftveiene framfor aktiv infeksjon. RS-virusinfeksjon er infeksjon med respiratorisk syncytialt virus (RS- virus ) i familien paramyxoviridae. RS-viruset deles i to grupper (A og B), men det er usikkert om dette har noen klinisk betydning. Klinisk er sykdommen vanskelig å skille fra infeksjon med humant metapneumovirus og astma.


Virus er en type mikroorganisme som står bak mange av de historisk viktigste sykdommene vi kjenner til, blant annet meslinger, influensa, polio og hiv.

Noen virus kan også forårsake relativt ufarlige sykdommer som vorter og forkjølelse. Virus og bakterier spres stort sett på samme måte. En smittebærer kan spre smitte via dråper – ved å hoste eller nyse ut i luften – ved direkte kontakt med andre, eller ved å røre ved gjenstander og etterlate smittestoffer på dem. Noen infeksjonsstoffer sprer seg fra dyr eller dyreprodukter, for eksempel via kjøtt eller egg.


Nei, bronkitt er ikke smittsomt. Rotavirus er et annet virus som kan gjøre små barn syke med oppkast og diaré, men dette rammer sjeldnere voksne. Adenovirus er et annet virus som også kan forårsake omgangssyke.


Det tar 12–timer fra man blir smittet til man blir syk. Etter noen få dager går hosten over til å bli mer produktiv, og det er vanlig å få lav feber (ofte omkring °C), utmattelse og hodepine. Feberen og utmattelsen kan vare ned til noen få dager, men den produktive hosten kan vare i noen uker. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast.


Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast, andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon. Det er også forskjeller mellom de ulike typene virus i tiden det tar fra en blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden). Virus er avhengige av å leve og formere seg inne i en vertscelle (obligat intracellulære).


Og det er dette som gjør at vi blir snørrete, får vondt i halsen, hoster, får feber, vondt i hodet og blir slappe.

Og når symptomene kanskje er på sitt verste, er vi også aller mest smittsomme. Det er vanligvis type som gir forkjølelsessår, mens type oftere gir sår på og rundt kjønnsorganene. Denne brosjyren omhandler sår rundt munnen. Den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. Forkjølelsessår er svært smittsomt.


Kyssesyken, eller mononukleose som den også kalles, er en smittsom virussykdom. Den skyldes et virus som heter Epstein-Barr (forkortes EBV). Sykdommen er blant annet karakterisert ved halsbetennelse, hovne lymfeknuter og uttalt trøtthet. Noen egentlig behandling finnes ikke.


Respiratorisk syncytialt virus (RS- virus ) forårsaker epidemier av luftveisinfeksjoner hver vinter. Nesten alle barn har gjennomgått infeksjon med RS- virus før fylte år, men de færreste har vært alvorlig syke. Vanligvis gir RS- virus bare lette symptomer som en forkjølelse.


Hiv kan ikke smitte ved vanlig kroppskontakt, ved kyssing eller ved bruk av felles gjenstander som er i berøring med kroppen, som drikkeglass, spisebestikk, toalett etc. Hiv er som sagt et lite smittsomt virus. Selv under optimale betingelser for viruset vil det ikke nødvendigvis smitte. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus.


De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg