onsdag 10. mars 2021

Vaksine mot flått

Det finnes ingen spesifikk behandling mot skogflåttencefalitt. Europa, Sentral-Europa og i deler av Sverige. Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie). Mot denne sykdommen har vi en effektiv vaksine.


Vi får stadig spørsmål om det anbefales vaksine mot denne sykdommen. Folkehelseinstituttet skriver: I Norge bør det vurderes å gi TBE- vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-risiko.

De viktigste tiltakene for å unngå sykdom er å unngå flåttbitt, samt å fjerne flåtten raskt hvis du blir bitt. Les også: Hvor på kroppen bør du lete etter flått ? Tre doser med vaksine. Grunnvaksinasjonen mot skogflåttencefalitt gis med sprøyte i tre doser, de første to med 1-måneders mellomrom, og den tredje etter 5-måneder.


Skogflåttvaksinen, som går under navnet TBE- vaksine , er ikke nødvendig hvis du bare oppholder deg i Norge. Vaksine mot skogflått. Personer som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon.


Risikoen for smitte er størst i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Anbefaler vaksine mot flått Folkehelseinstituttet anbefaler at personer som oppholder seg mye i flåttområder med mye flått , må vurdere å vaksinere seg. FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Ferdes du i skog og kratt i Agderfylkene, Telemark eller Vestfol bør du vurdere vaksinasjon, sier Folkehelseinstituttet. Her finner du informasjon og nyheter om flåttbårne infeksjoner, hvordan man kan beskytte seg mot flåttbitt og råd om vaksinasjon.


Flått og flåttbårne sykdommer. Skogflåttencefalitt, også kalt TBE, er en virussykdom som spres av skogflått. Vi anbefaler vaksine dersom du skal ut i skog og mark i disse områdene.


Annen beskyttelse mot flått. Du må derfor beskytte deg mot flåttbitt når du ferdes i områder med mye flått. Lohne opplevde at bittet fra én liten flått ga ham leddsmerter, ryggsmerter og lammelse i ansiktet.


Selv i dag flere år etter på, er han fremdeles litt lammet i ansiktet. Har du vurdert vaksine mot skogflåttencefalitt? På grunn av den lave forekomsten av sykdommen i Norge, har denne vaksinen hovedsaklig blitt gitt personer som skal reise til land med mer sykdom enn Norge.


Opplever stor pågang fra folk som vil vaksinere seg mot flått. Ny flått - vaksine på vei Gjør barn og de fleste voksne immune. Forskerne har trolig funnet den første vaksinen som er effektiv mot alle borrelia-bakteriene.


Forsøk på å kvele flåtten (med gift, vann eller neglelakk) slik at den slipper taket, vil neppe føre fram, ettersom flåtten normalt ikke puster mer enn to-tre ganger i minuttet. Som regel vil slike tiltak forsinke fjerning av flåtten , og dermed virke mot sin hensikt.

Bruk av myggspray og hvitløkpulver antas å virke avvisende på flåtten. Mot borreliose finnes det ikke vaksine. Viruset overføres til mennesker gjennom flåttbitt av infisert flått.


TBE-virus finnes først og fremst hos smågnagere, særlig mus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg