mandag 1. mars 2021

Urinsyregikt symptomer

Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn. Ved urinsyregikt oppstår vanligvis leddsmertene brått over noen få timer. Grunnleddet i stortåa blir ofte rammet, men sykdommen kan også ramme andre ledd i kroppen, opplyser helsenorge.


Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Urinsyregikt skyldes opphopning av urinsyre og utfelling av urinsyrekrystaller i ledd.

Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1. Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa. Som regel akutt debut med sterke smerter i ett eller flere ledd.


Hevelse i og rundt leddet. Oftest affeksjon av stortåens grunnledd (podagra). Hvis urinsyrekrystaller eksponeres for hvite blodlegemer, startes en akutt betennelse som forårsaker et anfall med smertefulle, varme og hovne ledd. Hva er årsaken til urinsyregikt ?

Når mengden urinsyre i kroppen øker, kan det utskilles urinsyrekrystaller i leddene, og det oppstår akutt betennelse i leddene. Podagra er en giktsykdom som oftest angriper ett ledd om gangen. Hei og takk for spørsmålet! Det er en sammenheng mellom denne tilstanden og overvekt.


Tilstanden forårsaker en svært smertefull og akutt betennelsestilstand i ledd. Sådan føles urinsyregigt. S ymptomerne ved urinsyregigt kommer typisk som pludselige og voldsomme anfald og udvikler sig i løbet af få timer. De ramte led gør meget ondt og bliver ømme, samtidig med at de hæver og bliver røde.


Som oftest er det stortåleddet som rammes, og tilstanden kalles da podagra. Det finnes egne triks og medisinsk hjelp, noe du finner her. Purininnhold i matvarer kan bety mye for den som er rammet av urinsyregikt. Nedbryting av puriner fører til dannelsen av urinsyre, og for mye urinsyre forårsaker urinsyregikt. Pasienter med urinsyregikt har ofte store smerter.


I stedet for å forhindre anfall har mange leger og pasienter umiddelbart som mål å redusere smerten og betennelsen ved det akutte anfallet med leddsmerter, sier professor ved Universitetet i Oslo Till Uhlig. Et anfall med urinsyregikt er svært smertefullt. Typisk for denne hyppige tilstanden er tilbakevendende anfall med artritt i ett eller flere leddområder eller seneskjeder med intens smerte.


Nyttig informasjon og gode råd for deg som har urinsyregikt.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket. Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Når urinsyren blir utfelt som krystaller i leddene blir de betente. Urinsyregigt kaldes på latin artritis urica og er også kendt under navnet podagra, som er betegnelsen for urinsyregigt i storetåen.


Læs mere om sygdommen. Anfallene kan være svært smertefulle, men er ikke farlige i seg selv. Den første episoden av urinsyregikt rammer vanligvis stortåen, men kan også ramme andre led spesielt i føttene. Urinsyrekrystaller i vevene kan forårsake smerte, hevelse og varme i leddene.


Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går. Slike symptomer kan oppstå der leddhulen invaderes av nåleformede urinsyrekrystaller. De fleste får anfall i stortåen.


Her er et par enkle tips som kan være til hjelp både som behandling og forebygging. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender. Symptomene er akutte, sterke smerter i leddet, rødhet og hevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg