Væske i mellomøret (serøs otitt) utvikler seg derfor ofte etter forkjølelser. Når denne infeksjonen behandles, eller går over av seg selv, ser man hos til prosent at væsken i øret ikke forsvinner før etter lang tid. Dersom man hos voksne fortsatt ser væske i mellomøret etter tre måneder, er det tilrådelig å tappe ut væsken ved å skjære hull i trommehinnen. Oftest er det få eller ingen symptomer. Noen kan ha periodevise, kortvarige smerter.
En infeksjon som oppstår bak trommehinnen, i den midtre delen av øret, er en mellomøret infeksjon eller otitis media. Barn er den hyppigste offer for mellomøret infeksjoner, men voksne kan utvikle mellomøret infeksjoner i tillegg. Det vanligste symptomet er nedsatt hørsel.
Tilstanden går ofte over av seg selv, men vedvarer den finnes det behandling. Mellomøret er den delen av øret du finner like bak trommehinnen. Dette kalles sekretorisk otitt og kan gi plager, for eksempel i form av lett hørenedsettelse, oppvåkninger nattesti iritabilitet ol. Hos voksne er væske i mellomøret langt sjeldnere.
Det kan skyldes trykkskader i øret (for eksempel i forbindelse med dykking eller flylanding), luftveisinfeksjoner eller en svulst. Spesielt ensidig serøs mellomørebetennelse gir mistanke om kreftsykdom i øvre del av svelget. Væskeansamling i mellomøret uten akutt inflammasjon eller infeksjon.