tirsdag 16. juni 2020

Utslett baby

Blodårene i huden kan hos det nyfødte barnet forårsake forbigående endringer i hudens blodstrøm. Det arter seg som utslett , men det er egentlig ikke utslett. Marmorering av huden fremstår som et finmasket nett av tynne blodårer langt ute i huden. Det er ikke uvanlig at en baby får utslett.


Skurv, bleieutslett, nyfødtutslett er vanlige utslett. Det finnes noen utslett hos spedbarn som man bør være spesiell oppmerksom på.

Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Utslett hos barn er vanlig. Dette er en oversikt over noen vanlige utslett og hudforandringer som kan oppstå hos små barn. Nettside fra Helsebiblioteket.


Varmeutslett, miliaria, er ikke noe som bare forekommer hos spedbarn. Selv om det er mest vanlig hos spedbarn, så forekommer varmeutslett hos opptil en tredel av voksne som lever i tropisk klima, og det kan sjenere enhver i varmt, fuktig vær. Også andre infeksjoner kan føre med seg utslett , forklarer barnelege Camilla Moger.

I utgangspunktet kan alle virus- og bakterieinfeksjoner gi utslett som en immunologisk reaksjon, forklarer barnelegen. Har barnet ditt fått utslett ? Her er tipsene du trenger. Disse ufarlige utslettene er ofte rødprikkete med eller uten kløe, sier Ringnes.


Derimot ser vi utslett som utløses av en rekke andre virus, men disse hører av merkelige grunner ikke inn under barnesykdommene som sådan. Prikker og utslett. Milier er bitte små, hvite talgprikker som vanligvis dukker opp på babyens nese eller kinn. De fleste er helt ufarlige.


De forsvinner som regel av seg selv i løpet av 1–måneder. Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rø deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Sykdommen krever ingen behandling. Det kan gi et rødt og irritert utslett. Bleieutslett skyldes hovedsakelig at huden irriteres fordi den lukkes inne i et tett og fuktig miljø.


Irritasjonen forsterkes av urin, avføring og mekanisk gnissing, men også overdreven bruk av vann og såpe. Barn kan få utslett av mange ting. Man kan også få utslett av sol eller kal tørr luft. Utseende og måten utslettet har oppstått på, kan fortelle mye om årsaken.


Seboreisk eksem (dermatitt) er et skjellende kronisk eksem som oftest rammer hudområder med mange talgkjertler som for eksempel hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen.

Kronisk elveblest er mer problematisk både for pasienten og legen enn det akutte anfallet. Tilstanden er ofte livslang med utslett som kommer og går. Et kløende utslett i flere uker er dypt frustrerende, ikke minst når det viser seg at man i de fleste tilfellene ikke finner en årsak til utslettet.


Hør med helsestasjonen om de har en lege som kan sjekke barnet ditt. Uansett så kan du smøre inn babyen din m feks Aderma krem som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Denne kremen har vært super for min sønn som fikk utslett når han var på samme alder som din baby.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg