onsdag 24. juni 2020

Munn hånd og fot

Munn hånd og fot

Hånd -, fot - og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn , hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Hva er hånd -, fot - og munnsykdom?


Sykdommen rammer oftest barn, men også voksne kan smittes. De forårsakes av ulike virus, den ene tilstanden rammer mennesker, den andre dyr. Mange forveksler hånd -, fot - og munnsykdom med munn - og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Men munn - og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals.


Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene og ofte også på.


Munn hånd og fot

Som regel lett feber og sår hals og munn. Hand -, fót- og munnsjúkdómur. Faraldsfræði Algengur sjúkdómur í ungum börnum (yngri en ára) en fullorðnir geta einnig smitast. Sjúkdómurinn orsakast af ýmsum veirum, oftast Coxackieveiru A1 en nokkrar aðrar gerðir iðraveira geta valdið honum.


Finn laveste nettpris her. Hun har tidligere hatt munn fot og hånd syken - fikk melding om at både brennkopper og munn hånd fot syken går i barnehagen. Sønnen min på mnd (som jeg fullammer) har også fått rødt utslett på hele kroppen og det har utviklet seg til blemmer med vann i ansiktet, hendene og føttene. Symptomene er karakteristiske med utslett på hender og føtter, blemmer og sår i munnen , lett feber og nedsatt appetitt.


Munn hånd og fot

Har barnet ditt hatt hånd -, fot - og munnsykdom? Hvis ikke er det ganske sannsynlig at det vil få den. Tilstanden forekommer først og fremst hos barn under år, og symptomene er blemmer i munnen , på hender og føtter, ifølge Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet – derav det spesielle sykdomsnavnet. Jeg mistenker at minstefrøkna i huset har fått hånd -, fot - og munnsykdom, men får det liksom ikke til å stemme 1 heller. Hun har utslett over alt, og ved HFMS er det vel kun nettopp på hender , føtter og rundt munn , eller?


Hånd , fot og munnsykdom er en mild virussykdommen som ses hos barn opp til år, og kommer vanligvis i epidemier om sommeren og tidlig på høsten. Denne infeksjonen må ikke forveksles med munn - og klovsyke (aphte epizootica) en svært smittsom sykdom hos tamme og ville kløvdyr som ytterst sjeldent smittet over til mennesker. Smittefaren er størst ved sykdomsutbrud noe som betyr at den spres raskt i for eksempel barnehager og på skoler.


Munn hånd og fot

Virusinfeksjonen gir blemmer i munnen og enkelte ganger også på hender og føtter. Infeksjonen rammer oftest barn under ti år ettersom utbruddet oftest starer i barnehagen eller på barneskolen. Av Gjest Munn og klovsyke i dag, Januar 2. Etter noen dager utvikler man sår hals, og hvite blemmer på innsiden av munnen. Disse blemmene utvikler seg raskt til små sår.


Rundt vil også få blemmer i huden (vanligvis dagen etter at man får sår i munn ), og i hovedsak på hender og føtter. Jobber i bhg og nå har vi fått bekreftet tilfelle av hånd - fot - munn syke. Flere syke barn, feber ol. Og jeg har prøvd å lete på nettet om dette er farlig for gravide. Men føler ikke at jeg finner noe skikkelig svar.


Arnulf Erich Stegmann ble født like før første verdenskrig brøt ut. Mens de andre barna lærte seg å skrive, måtte han pent sitte og se på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg