mandag 14. september 2020

Urolig ved amming

Det kan føles som om du ikke har nok melk hvis barnet ditt er urolig om kvelden. Barnet vil kanskje ammes hele tiden, og brystene virker slappe og tomme. Men det blir ikke helt tomt, og melken er rikere på fett enn når brystene er helt fulle.


Perioder med kveldsuro og intensiv kveldsamming er veldig vanlig - og det går over etterhvert. Er barnet svært sultent kan det bli utålmodig og urolig når det må vente på melken. Det kan hjelpe å sette i gang utdrivningsrefleksen før du legger barnet til, så blir ventetiden kortere.

Lav melkeproduksjon. Er melkeproduksjonen liten, kan det føre til at melken renner saktere, og dette kan gjøre noen barn urolige ved brystet. Hei Inger Anita, Vår uker gamle datter Sofie, har de siste 3-uker blitt veldig urolig når jeg ammer etter ca -min på brystet.


Min datter på uker har vært verdens roligste. Ikke sånn hysterisk men sånn roping etter oppmerksomhet. Hun sitter å gaper men blir bare urolig ved amming som hun ofte blir ved luft i magen. Men hun kan gulpe, rape, fjerte, etc men fortsatt urolig.


De siste to ukene har han blitt veldig urolig når jeg har lagt han til brystet.

Det virker som om det kommer mye melk for han i starten, for han slipper brystet etter bare noen sekunder og gisper etter luft. Ofte står melkespruten, eller det renner over i munnen hans. Så blir han lettere hysterisk to et sekund etterpå og skal ha brystet igjen.


Tegn p dette er at babyen gulper mye, det blir fort urolig igjen etter amming , har hyppig, nesten vannaktig gul eller gulgrnn avfring, og vokser bra, men ser. Er barnet svrt sultent, kan det bli litt utlmodig og urolig nr det m vente p melken. Er det noen andre som har babyer som er urolig og kavete under amming ? Jenta mi på 3mnd ligger å kaver og skriker. Dette har hun egentlig alltid gjort. Hun har hatt kolikk, men sliter med magen enda.


På nettene går det veldig fint, men om dagen ja da. Da er det viktig å forsøke å hjelpe babyen med å finne ro. Men dersom mor ikke klarer å stumpe røyken helt, er det bedre at mor røyker og ammer, enn at hun røyker og ikke ammer barnet. Ammende bør unngå rusmidler i størst mulig grad ettersom disse går over i melken, og de kan ha en negativ effekt på melkeproduksjon, melkemengde, sammensetningen og utdrivelsen av morsmelk - i tillegg til at det kan ha en direkte skadelig virkning på spedbarnet. Det kan være tekniske utfordringer som gjør det vanskelig for barnet å ta brystet til mor.


Jordmor ved nasjonal kompetansetjeneste for amming , Ina Landau Aasen forklarer at hvor gammel babyen er, hvordan ammestarten var eller om barnet fikk lite hudkontakt med mor rett etter fødsel er alle faktorer som kan spille inn. Mat du bør unngå under amming. Jeg har en dager gammel baby som er så urolig etter mat.

Hun sovner ved puppen, også lar jeg hun ligge litt på brystet så hun får rapt. Når jeg legger hun tilbake flatt på ryggen i babynestet våkner hun med en gang, ligger og kaver, lager bue med ryggen, klynker litt, er veldig urolig. Kaver med ben og armer og fekter vilt. Hun puster fort og stresser. Babyen vår er ekstremt urolig når hun spiser.


Koser seg absolutt ikke. Ender ofte med melk i vrangstrupen. Gjelder både pupp og flaske. Skjer så klart ikke hver gang men ofte. Hvordan roe henne ned ? Prøver å gi henne pauser men.


Ved amming under bruk av fluoksetin, bør barnet observeres for mulig legemiddelpåvirkning som sedasjon, irritabilitet, kolikk eller vekttap. Ved mistanke om legemiddelpåvirkning bør man ta blodprøve av barnet for serumkonsentrasjonsbestemmelse (5-7). Ved behov for amming om natten eller om barnet trenger annen oppfølging i løpet av natten, bør dette taes med i betraktning ved valg av medikamentell behandling. Dersom mors søvnvansker også skyldes at barnet sover urolig finnes det en folder med gode råd om barn og søvn tilgjengelig på apotek, helsestasjoner eller via nettet (10). Amming og koffein Å drikke 2-kopper kaffe om dagen mens du ammer, har liten innvirkning på babyen.


Men et høyt inntak av koffein kan føre til at barnet blir rastløst, urolig og plaget med kolikk. Det korte tungebåndet kan hemme amming , spising, snakking og gi vanskeligheter med å svelge. Hos et spedbarn som skriker mye, som er urolig når det ammes, som har dårlig vektøkning og som har påfallende mye kolikk smerter, kan forklaringen være et altfor kort og stramt tungebånd. Ved seks måneders alder var amming assosiert med høyere forekomst av søvnvansker hos barna.


Det kan være at han har sovnet ved puppen, og ikke spist seg mett Det var tilfelle med min gutt! Når jeg skulle få han til å rape på natten, så satt jeg med han i armene, og dunket forsiktig på rumpa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg