onsdag 2. september 2020

Vaksine flått

Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått. Kontraindikasjoner. Vaksinen kan derfor også være aktuell som reisevaksine, bl. Europa, Sentral-Europa og i deler av Sverige. Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie).


Det er viktig å fjerne flått så raskt som mulig for å redusere risikoen for at den overfører sykdomsfremkallende mikroorganismer. Bruk en pinsett eller flåttfjerner for å fjerne flåtten. Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut.


Voksne flått kan sitte godt fast og er enklere å fjerne hvis du vrir mens du drar dem ut. Mot denne sykdommen har vi en effektiv vaksine. Vi får stadig spørsmål om det anbefales vaksine mot denne sykdommen.


Vaksine flått

Dobbelt så mange har flått -vaksinert seg i år enn i fjor. Flått kan også suge blod fra mennesker. Risikoen for smitte er nå høyest i kystområder i Agderfylkene, Telemark,Vestfol Buskerud og tilgrensende geografiske områder.


På vertsdyret vil flåtten bite seg fast og bli værende flere dager inntil den er mett. SJEKK DEG: Når du har vært i områder med mye flått er det viktig å sjekke seg for flått og fjerne den raskt. Mot borreliose finnes det ikke vaksine. Viruset overføres til mennesker gjennom flåttbitt av infisert flått.


Vaksine flått

Folkehelseinstituttet er glad for at flere følger rådet om vaksine. TBE-virus finnes først og fremst hos smågnagere, særlig mus. Fortell barna hvordan en flått ser ut, hva skal de gjøre dersom de blir bitt av flått , hvordan man skal ta flåtten fort bort og lignende, råder hun. Hvis man vet at barna har oppholdt seg i en skog eller hage med mye flått , bør man sjekke barna for flått hver kveld.


Sjekk både hu klær og hår. I Norge finner vi flått spesielt i kystområdene helt opp til Helgeland. Flåtten trives best på fuktige steder med gress, småbusker, kratt eller i skog.


Vaksine flått

Men den er aller mest vanlig på Sørlandet. Fordi flåtten også suger blod fra fugler kan flått transporteres over store avstander og dukke opp mange ulike steder. Det er likevel viktig å fjerne flåtten så fort som mulig. En flått kan bære med seg bakterier og virus.


Dra flåtten rett ut med en pinsett eller negl. Det finnes også flere sykdommer som flått kan forårsake i andre land. Det tilbys kun vaksine mot én av de flåttbårne sykdommene i Norge, nemlig skogflåttencefalitt. Vi anbefaler at voksne og barn som ofte blir bitt av flått langs kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud vurderer å ta TBE- vaksine , sier hun.


Jo lenger flåtten får sitte og suge blo jo større blir den. Hvis den ikke blir oppdaget, vil den selv slippe taket etter noen dager. Flåtten kan ikke hoppe, og er derfor avhengig av at dyr eller mennesker streifer borti vegetasjonen som den sitter på. Man kan unngå flått ved å dekke til bar hu velge stier fremfor tett vegetasjon, samt bruke flått eller myggmiddel. Veterinær kan foreskrive resept på midler mot flått for å beskytte hunder og katter.


Det er lurt å skifte klær etter ferdsel i flått -områder. I sin veileder for helsepersonell om TBE- vaksine , skriver de: Det bør vurderes å gi TBE- vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått. Lohne opplevde at bittet fra én liten flått ga ham leddsmerter, ryggsmerter og lammelse i ansiktet. Selv i dag flere år etter på, er han fremdeles litt lammet i ansiktet.


Flåtten er kanskje det mest forhatte krypet her til lands. Ett bitt kan resultere i sykdommene borreliose og skogflåttencefalitt. Men før du får helt panikk rundt det ekle blodsugende beistet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg