tirsdag 15. september 2020

Symptomer på jernmangel

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Symptomer på jernmangel.


Det er ikke alltid like lett å vite hva som er normalt, eller hva som kan være skjulte tegn på jernmangel. Nedenfor forklarer Hjelkrem noen av de vanligste symptomene: 1. Høy puls og hjertebank.

Det merkeligste symptomet på jernmangel , er nok kanskje endret farge på urinen. Ifølge Women’s Health Magazine så farges urinen rosa eller rød langt oftere hos kvinner med jernmangel enn hos kvinner som ikke har jernmangel. LES OGSÅ: Fire myter om antioksidanter.


Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer , meningene om dette er delte blant fagfolk. Lavt jerninnhold i kroppen vil på sikt føre til utvikling av lav blodprosent, anemi. Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen.


Jernmangel anemi kan vanligvis behandles med jerntilskudd. En årsak til jernmangel er menstruasjonen.

Derfor vil mange kvinner føle seg trøtte og tiltaksløse. Det er flere måter å behandle en slik jernmangel på. Om det er en alvorlig jernmangel , er det viktig å oppsøke lege. Her kan man få jerntabletter, sprøyter eller drypp med jern.


Det vanligste symptomet på jernmangel er kanskje det som er vanskeligst å oppdage. Legen Nancy Berliner forteller at de fleste kvinner er vant til å leve travle liv og å føle seg trøtte, og. Retterstøl forteller at han blant annet kjenner til eksempler på unge jenter, som driver med sport, som plutselig merker at de presterer dårligere enn ellers. Siden de trener som før, har de ikke forstått hva som er årsaken, før det viser seg at det hele skyldtes mangel på jern. De samme symptomene kan også oppstå dersom man har for mye jern i kroppen (ses blant annet hvis man har hemokromatose).


Nummenhet i hender og føtter, kan også forekomme. Her kan du se nogle symptomer på , at du lider af jernmangel. Har du mistanke om, at du mangler jern, skal du gå til lægen og få foretaget en blodprøve, der måler dine tal. Det mest almindelige tegn på jernmangel kan også være det sværeste at opdage, nemlig træthed.


Hvornår er man for træt? Når benmargen ikke har nok jern, kan det ikke produsere hemoglobin nødvendig for å opprettholde sunne røde blodceller, som kan føre til jernmangel. Jeg hadde jernmangel (nesten tomme lagre) og bare lett nedsatt Hemoglobinnivå (1altså såvidt under normalt nivå). Jeg fikk symptomer som tretthet, øresus, ble andpusten av selv små ting som å dusje, ble direkte dårlig av å gå meg en lett tur (svimmel, uvel) og fikk ekstremt lyst på agurk.


Andre symptomer kan være dårlig matlyst, økt tendens til og økt lengde på forkjølelser og infeksjoner og forhøyet hvilepuls.

Disse symptomene kan også være et resultat av ”normal” tretthet eller overtrening, og er alene ikke nok til. Det kan være vage og diffuse tegn som blant annet trøtthet, blek hu nedsatt matlyst og fysisk yteevne og hyppige infeksjoner, sier ernæringsekspert Bjelland Brunborg. Man regner med at så mange som 2- av alle menstruerende kvinner har jernmangelanemi. Jerntilskudd er ofte nødvendig for å korrigere en jernmangel eller. Ja, på en rekke måter.


Dersom du mangler jern eller vitamin B1 og det er årsaken til den lave blodprosenten, kan man øke blodprosenten ved å ta tilskudd av disse. Men hvis ikke det er jernmangel eller b12-mangel som er årsaken, hjelper det naturligvis ikke, sier Barexstein. Andre måter å få høyere blodprosent på er: Ved. All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege.


NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg