torsdag 24. september 2020

Sprukket trommehinne

Sprukket trommehinne kalles trommehinneruptur på det medisinske fagspråket. Tilstanden krever utredning hos lege, men vil oftest tilhele på egenhånd. I noen tilfeller er det derimot nødvendig med operasjon, såkalt myringoplastikk.


Tegn på en sprukket trommehinne. Selv om ødelagte trommehinnen leges på egen hånd mesteparten av tiden, kan forårsake alvorlige problemer i enkelte tilfeller. Derfor er det viktig å kjenne symptomene i detalj.

En av de første symptomer på en sprukket trommehinnen og er den mest vanlige øreverk. Mellomørebetennelse går som regel over i løpet av et par dager. Hvis trommehinnen sprekker, eller den blir punktert hos en øre-nese-hals-lege, renner betennelsen (pusset) ut, og symptomene forsvinner ofte. Det betyr ikke noe for hørselen etterpå, om trommehinnen er sprukket av seg selv, eller om den er blitt punktert.


Hull i trommehinnen vil derfor kunne redusere hørselen på det affiserte øret. I tillegg økes risikoen for infeksjon og skade av mellomøret. Dersom riften ikke er grodd innen måneder, bør man derimot vurdere operasjon.


En sprukket trommehinne er en rift i trommehinnen.

Disse tårene kan være forårsaket av hodeskade, høye lyder, rusk inne i øret og infeksjon. Symptomer på en sprukket trommehinne er smerter, drenering fra øret, høyt ringe, samt følelsen som rommet er spinning og kvalme. Du kan fly når du har sprukket trommehinne. Felles for alle gangene er at det renner brunaktig guffe ut av øret i ettertid.


Gjerne på natta, når man ligger. Tetting av holet blir kalla myringoplastikk. Det blir gjort for å få tett trommehinne som toler vatn og bading betre, og eventuelt for å hindre at det renn frå øyret. I nokre tilfelle blir det gjort som eit forsøk på å betre høyrsla. Eventuelt tinnitus.


Enkelte hører bobling eller knitring i øret ved forsøk på trykkutligning. Trommehinnen er en hinne som skiller den ytre øregangen fra mellomøret (auris media). Ved otoskopi ses retrahert trommehinne , forskjøvet lysrefleks, og landemerkene (hammerskaft og processus brevis) fremstår tydeligere enn vanlig. Gul eller grå, senere hvitlig, fortykket og matt trommehinne med markert radiær kartegning. Gutten min på fikk ørebetennelse med sprukket trommehinne for et par måneder siden.


Han ble behandlet med antibiotika, og virket eller frisk etter det. Men nå synes vi at han hører litt dårlig. Kan det ha sammenheng med den sprukne trommehinnen?


Leser på nettet at det kan gi nedsatt hørsel fr.

Trommehinne (lat. membrana tympani) er en tynn membran mellom det ytre øret og mellomøret som settes i bevegelse av vibrasjoner fra lydbølger som kommer inn gjennom den ytre øregangen fra luften. Dens funksjon er todelt : Å danne en fysisk barriere mellom det ytre øret og mellomøret. Hva er de mest vanlige ruptured trommehinnen symptomer?


Noen med en sprukket trommehinne kan klage over svimmelhet. Q-tips kan sprekke en trommehinnen hvis presset for langt inn. Vi på ung har ikke undersøkt deg og kan ikke vite helt hva som har skjedd med øret ditt.


Vi kan derfor ikke gi deg et konkret råd hva du skal gjøre med flyturen. De aller fleste med ørebetennelse vil føle seg bedre i løpet av uker. Er du i tvil bør du gå til lege før du flyr, men det er ikke farlig å fly med sprukket trommehinne.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg