torsdag 9. juli 2020

Vannkopper feber

Oftest finnes det andre i nærmiljøet som også har vært eller er syke. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Kan man ha vannkopper uten å være syk?


Svar: Voksne kan ha feber , hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn.

Noen barn med vannkopper får litt feber , og kan bli trøtte og irritable. Sykdommen gir et kløende utslett, og det er vanlig med feber. De fleste blir bra uten behandling. Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper.


Barnet kan da smitte andre i mellomtiden, sier Rojahn. Viruset smitter gjennom lufta. Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre.


Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke.

Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Hvordan får man vannkopper ? Vannkopper Hva er vannkopper ? Man smittes med varicella-zoster virus. Utslettet blir som regel borte etter en uke. Andre symptomer på vannkopper er generell feberfølelse, slapphet, feber , redusert matlyst og kløe fra utslettet. Disse symptomene kommer rett før eller samtidig med at utslettet bryter ut.


Etter hvert vil vesiklene sprekke og tømme seg for klar væske. Etter til døgn vil man begynne å få skorpe på blemmene. Makler, som raskt blir til vesikler. Disse tørker senere inn og dekkes av skorper.


Vesiklene opptrer på forskjellig tidspunkt i forløpet. Slimhinner kan også affiseres. Stor individuell variasjon i utbredelse.


Eventuelt et todøgns prodromalstadium med feber , hodepine og sykdomsfølelse. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.

Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Den fjerde barnesykdom kan gi småprikket blekrødt utslett og dermed likne vannkopper. Den starter med høy feber og rødhet i svelget.


Bruk av ibuprofen ved vannkopper kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige, livstruende bakterielle infeksjoner i hud og bløtvev 1. Ibuprofen er et NSAID som blant annet er godkjent til behandling av feber og moderate smerter hos voksne og barn. Det selges reseptfritt som tabletter utenom apotek og reseptfritt som tabletter og mikstur i apotek. Smittepresset er stort, sier Astrid Rojahn, overlege på Infeksjonsmedisinsk avdeling, Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Feber foreligger når homeostasenivået for kroppstemperaturen er oppjustert til over 3°C på grunn av påvirkning av pyrogener. Pyrogener kan dannes av virale og bakterielle infeksjoner samt av patologiske prosesser i kroppen, som cerebrale blødninger, traumer, autoimmune eller inflammatoriske sykdommer, malignitet og allergi.


Det finnes ingen behandling for vannkoppene i seg selv, og det er sjelden at man blir alvorlig syk av vannkopper. Det kan være til hjelp å gi Paracet for feber eller smerte, ved plagsom kløe kan man kjøpe hvitvask på apoteket uten resept og pensle det på utslettet. Dersom det er vannkopper med skorpe og litt gult under, er det ikke lenger smittsom – men det kan være at det har kommet bakterier i og dannet en brennkopp. Skyldes feberen en smittsom sykdom, for eksempel vannkopper , er det viktig å holde barnet hjemme inntil smittefaren er over.


Noen barnehager har egne regler når det gjelder feber , for eksempel at barnet ditt må ha vært feberfritt i timer før det får komme tilbake til barnehagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg