torsdag 30. juli 2020

Symptom lungebetennelse

Symptom lungebetennelse

Lungebetennelse er en ganske vanlig sykdom, og omtrent av 1. Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Ved mistanke om lungebetennelse bør man kontakte lege. Legen vil ofte undersøke lungene med stetoskop og kan da høre knatrelyder og endret pustelyd over det betente området i lungen. Ved noen typer lungebetennelse er imidlertid pustelydene normale, dette er blant annet tilfelle ved mykoplasma-infeksjon. Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk.


Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien. Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse.


Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne. Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt. Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk. Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse.


Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Symptomer på lungebetennelse. De fleste med lungebetennelse blir ikke alvorlig syke. Av de tidligste symptomene på lungebetennelse er plagsom hoste.


Symptom lungebetennelse

Svært alvorlig syke barn kan ha vansker med å spise og drikke og kan som følge av det miste bevisstheten, miste kroppsvarme, få betennelse i blodet og i mange av kroppens organer, også kalt sepsis og toksisk sjokk. Progresjonen av lungebetennelse kan føre til ulike helseproblemer, og det er derfor viktig å oppdage det så tidlig som mulig. I dag vil vi derfor dele symptomer på lungebetennelse som du ikke bør ignorere. Du finner alle svarene du trenger i denne artikkelen.


Ikke gå glipp av det! Hva er lungebetennelse ? Hoste: Lengere tid med hoste kan ofte være et symptom på lungekreft. Hosten kan være en tørr irritasjonshoste, hoste med oppspytt, eller det kan være hoste som er oppstått i forbindelse med lungebetennelse. Ses hos prosent av personer med lungekreft.


Blodig oppspytt: Å hoste opp blodig slim bør også få alarmklokkene til å ringe. Typisk lungebetennelse : Denne typen lungebetennelse merker man gjerne symptomer på med en gang, eller i løpet av to-tre dager. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer.


Hos barn med lungebetennelse er ofte symptomer på bronkopulmonal obstruksjon fremtredende. Bronkolytisk behandling er derfor viktig for å lindre plagene. Behandlingen gjennomføres som ved akutt astma. Febernedsettende kan brukes ved temperatur °C og redusert allmenntilstand.


Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Det er viktig med rikelig væskeinntak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg